Construir confiances per transformar el país

4 min
L'hemicicle del Parlament en una imatge d'arxiu.

Davant el covid-19, la crisi social i econòmica que ha provocat, i la situació de bloqueig del conflicte amb l’Estat, les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer ens han situat davant l’oportunitat històrica de transformar el país. D’afrontar amb determinació les urgències socials que patim i que la pandèmia ha agreujat. D’impulsar una reconstrucció econòmica encaminada a assentar les bases d’un nou model productiu que mesuri la seva fortalesa en termes de prosperitat i benestar per a tothom. I d’aprofitar tota la força que ens dona haver superat per primera vegada la frontera del 50% dels vots per defensar com mai la República catalana, per fer inevitables l’amnistia i l’autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Per això no podem perdre més temps ni allargar un interinatge que debilita la nostra capacitat d’actuació. És l’hora d’un Govern que aprofiti bé els quatre anys de legislatura, pensant –i treballant– des del primer moment en la dècada que tenim davant. La situació que viu el país ens exigeix posar-nos en marxa aquest mateix divendres aprofitant l’oportunitat que tenim de construir un Govern amb l’energia renovada. I estic convençut que ens posarem d'acord. Perquè estem preparats. Perquè estic preparat.

Tenim l’oportunitat d’impulsar un Govern plural, fort i estable per iniciar una nova etapa de progrés, de justícia social i de llibertat. Un Govern amb tota la força, responsabilitat i legitimitat insubstituïble i indelegable que li atorga ser fruit d’unes eleccions democràtiques que han mostrat un país divers però amb grans idees compartides que ens cohesionen. Per això, malgrat no ser fàcil, si partim de la generositat, l’empatia i la voluntat de treballar a partir d’acords i no d’imposicions és possible construir les confiances per començar a donar forma a la nova Generalitat republicana. Per això vull agrair a la Candidatura d’Unitat Popular-Un Nou Cicle Per Guanyar (CUP-UNCPG) els esforços per arribar a un preacord d’investidura de cara al ple de divendres i el compromís d’implicar-se en la governabilitat del país.

Les bases de l’acord, pendent de ser ratificat pels respectius òrgans de partit, són clares: fer front a l’emergència habitacional; reforçar l’atenció primària del sistema de Salut; repensar el model de gestió d’ordre públic, i crear les condicions per afrontar el proper embat democràtic amb l’Estat. Són qüestions que compartim i que hem sabut prioritzar des de la confiança mútua per dotar el govern de la Generalitat de l’estabilitat que les dificultats del moment exigeixen.

Confiança i estabilitat. Dues premisses bàsiques que tot govern necessita si vol fer front amb èxit als grans reptes que tenim com a país i que la nova Generalitat republicana reforçarà governant des d’una inequívoca vocació de servei públic, buscant sempre la implicació de la ciutadania i actuant en tot moment des de la màxima transparència. Defugint la mera gestió tecnocràtica i la buidor populista i impulsant un Govern de transformació que retorni l’exigència a la política, que toqui de peus a terra assumint compromisos ambiciosos i de mirada llarga que necessiten ser avaluats periòdicament. Per això la confiança i l’estabilitat, avui, passen per governar bé i per no tenir por de retre comptes. Perquè aquesta és la millor forma d’avançar i progressar. Avaluar-nos. Actuant amb la màxima transparència com exigeix tot govern modern, avançat i que estigui al costat de la gent. Per aquest motiu, estic convençut –i així ho hem convingut amb la CUP-UNCPG– que és bo i sa que quan sigui president de la Generalitat em sotmeti a una qüestió de confiança a meitat de legislatura per avaluar-nos, per renovar l'acord i per reforçar l’estabilitat del Govern.

Adoptar el compromís de sotmetre’m a una qüestió de confiança assegura la investidura i l’aprovació dels pressupostos (dotant el nou Govern d’una estabilitat totalment necessària) però, sobretot, actua com a garantia de treballar a partir d’uns objectius compartits, i això de ben segur que cohesiona la governabilitat i enforteix la governança. Assegura l’estabilitat, i ho fa perquè té la virtut d’establir i refer complicitats des de l’exigència mútua en un moment tan complex com l’actual. Establir confiances amb qui compartim la vocació de transformar el país. Refer confiances amb tots aquells que compartim la convicció que la sortida al conflicte polític amb l’Estat passa per la llibertat dels presos i les preses, el lliure retorn dels exiliats i les exiliades i l’exercici del dret a l’autodeterminació. Construir confiances amb tots aquells que des de la pluralitat i diversitat d’idees compartim els grans consensos defensats per una amplíssima majoria social de Catalunya.

Amb el preacord amb la CUP-UNCPG posem la primera pedra de la nova Generalitat republicana. Una Generalitat que vol ser el govern de les lluites compartides, el govern que es fa seus i vol avançar a partir dels grans consensos que mouen la societat catalana. Però és només la primera pedra. Per això tenim l'obligació d’intensificar les negociacions amb Junts i la CUP-UNCPG per solidificar l'acord abans de divendres. I ho sabrem fer. Davant de les dificultats que viu el país, estic convençut que podrem embastar un acord de govern que ens permeti afrontar amb tota la força i sense més demora totes les urgències socials, la reconstrucció econòmica del país i la resolució del conflicte amb l’Estat. El moment ens exigeix a tots i a totes voluntat d’acord. Perquè només amb una voluntat real d’acord és possible construir les confiances per transformar el país.

Pere Aragonès és vicepresident en funcions de la Generalitat

stats