09/02/2022

Els contraris a la immersió

2 min

Segons l’enquesta que aquest dimecres ha presentat el CEO, el suport a la immersió entre els catalanoparlants s’enfila fins al 95%. Entre els bilingües de català i castellà habituals, el suport és del 75%, i entre els d'altres llengües és del 88%. En canvi, el suport a la immersió entre els que es defineixen com a castellanoparlants és del 50%.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Per explicar aquest diferència, alguns analistes recorreran a una hipòtesi (que ha fet una certa fortuna entre convençuts) que és que el Procés ha perjudicat l’estima pel català dels no independentistes. No cal dir que alguns dels propagadors de la idea són uns barruts que ja combatien l’ensenyament en català abans del Procés. D’altres, no contraris a la immersió, ho creuen sincerament.

Però aquesta hipòtesi ignora on és la càrrega de la prova. Des de fa dècades s’han publicat milers de tones de paper i s’han emès milers d’hores de ràdio i televisió presentant la nostra llengua com un problema, amb declaracions de polítics espanyols de tots els colors. O no van sentir allò que Canet era com Ermua? Quina estima volen que sentin pel català els que viuen a Catalunya intoxicats cada dia per l'adoctrinament nacionalista espanyol?

Dimarts, l’eurodiputada Diana Riba va haver d’explicar en un comitè del Parlament Europeu que contra la immersió s’han presentat des del 2005 fins ara 83 denúncies. I va fer els comptes: 83 denúncies sobre 25 milions i mig de matriculacions en 17 anys. I, en canvi, ja era la tercera vegada que el Comitè de Peticions de la UE havia de tractar aquest tema, perquè a l’estat espanyol es treballa activament contra el prestigi del català, per la seva divisió (el LAPAO, el formenterés) i contra el seu ús. Ja pot governar el PP, el PSOE o el PSOE amb Unides Podem, que el català no és llengua oficial de la UE.

Antoni Bassas és periodista
stats