19/12/2021

Encara ens caldrà més paciència i sentit comú

2 min
El Portal de l'Àngel de Barcelona aquest diumenge

S'acosta Nadal i si fos un any normal tocarien els sopars d'empresa, els menjadors plens a vessar de família i amics i les curses de gent amuntegada per comprar regals als principals eixos comercials. I tot això no acaba de passar, només tenim un miratge de tot plegat, perquè no és un any normal. Les empreses més prudents no faran sopar. Moltes famílies, si fan celebració, serà en grups més petits del que voldrien. I molts compradors tiren més que mai de clic de ratolí, o esquiven les aglomeracions –encara que no tots ho fan, com demostren les imatges que s'han pogut veure aquest diumenge al centre de Barcelona–. Sigui com sigui, qui més qui menys evita estar on es pugui sentir com en una llauna de sardines. Però, tot i això, i malgrat les dues dosis de vacuna, el coronavirus, impulsat per la variant òmicron, es torna a disparar.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Algunes farmàcies comencen a tenir problemes per aconseguir tests d'antígens –no és que hi hagi desabastiment, sembla només que les compres d'estoc les van fer abans del repunt de casos de covid–, el risc de rebrot ja està per sobre de mil i la incidència acumulada no para de créixer. Per això no és estrany que el president espanyol, Pedro Sánchez, fes ahir una declaració imprevista. Buscava alertar la població i, tot i que va anunciar ben poc de nou –només la data, dimecres, de la conferència de presidents autonòmics per parlar sobre l'augment de casos–, va preparar el terreny anunciant que caldria "avaluar" si cal prendre "noves mesures" per combatre la sisena onada de la pandèmia.

Evidentment, això vol dir que hi haurà més mesures, i és més que probable que impliquin un enduriment temporal de les restriccions. És d'esperar que es prenguin de manera racional i consensuada, evitant la temptació centralista –tot i que també caldria afrontar d'una vegada la reforma legal necessària perquè la justícia no hagi d'avalar o vetar les restriccions una per una, amb les aparents contradiccions territorials que implica aquest procés–. Però, a banda de retallades de llibertats, també cal continuar impulsant la vacunació, sobretot dels que encara no tenen completa la primera pauta, un 15% dels més grans de 12 anys a Catalunya. La imposició del passaport covid com a requisit en determinats espais col·lectius ha donat un impuls a la vacunació i cal veure fins on arriba l'empenta. Potser cal anar més enllà i, especialment, accelerar la generalització de la tercera dosi.

Duem massa temps enmig de la pandèmia. Es fa pesat, trist i complicat, sobretot en aquestes dates en què la tradició i l'estima empenyen al gregarisme. Però encara ens caldrà més paciència, prudència i sentit comú. El perill del virus no ha desaparegut, el covid-19 continua aquí i la variant òmicron no serà l'última. Hem avançat molt i les vacunes han sigut una eina clau per fer-ho, però la consciència i la solidaritat col·lectives són la millor base per vèncer el virus. Mantinguem-les aquest Nadal, pensem en els altres; no només en el que perdem, sinó també en el que guanyarem quan vencem entre tots el covid.

stats