Pandèmia

A l'espera de més restriccions a les portes de Nadal

Pedro Sánchez demana "intensificar les accions" davant l'augment de casos de coronavirus

4 min
El carrer Portal de l'Àngel a Barcelona ple de gent comprant

BarcelonaA cinc dies de Nadal, quan l’increment de trobades familiars amenaça amb una nova escalada de contagis, s’espera que aquesta setmana s’anunciïn noves mesures per combatre la sisena onada de coronavirus, clarament en creixement per la variant òmicron. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat aquest diumenge en una declaració institucional des de Barcelona que dimecres a la tarda es reunirà amb els presidents autonòmics per abordar una estratègia conjunta i "avaluar" si cal prendre "noves mesures". Unes mesures que s'ha compromès a prendre de manera "coordinada" amb les comunitats i que s'haurien de posar en marxa les setmanes vinents. Sánchez ha instat a “intensificar les accions” per frenar l’expansió del virus, tot i que no es preveuen restriccions dures. La reunió serà en format telemàtic des del Senat.

En aquesta trobada, el president Pere Aragonès traslladarà les mesures que acordi el Govern. Durant el cap de setmana el comitè científic assessor del departament de Salut en matèria de covid-19 ha estat ultimant un informe -que aquest diumenge ja ha fet arribar al Govern extraoficialment i que dilluns i l’ha de presentar- on planteja la necessitat de noves restriccions per frenar l’escalada de contagis o endurir les ja existents, com avançar l’horari nocturn de tancament d’algunes activitats o limitar-ne d’altres. El comitè es va reunir divendres per iniciativa pròpia i després serà el Govern qui decideixi quines mesures d'entre les proposades aplicarà. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va apuntar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que cal “posar fre a tot el que és multitudinari”. Va reconèixer que el virus “evoluciona molt de pressa” però que “tampoc hem d’entrar en pànic”. 

Durant el cap de setmana han sortit diverses veus, des del president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, fins a l’infectòleg Oriol Mitjà, que demanen a la població que eviti celebracions i aglomeracions -Mitjà va demanar directament cancel·lar els àpats de Nadal-, l’ús obligatori de la mascareta al carrer o avançar les vacances de Nadal a les escoles.

Augment de contagis

Els casos de covid no paren de créixer. El risc de rebrot a Catalunya ha superat els 1.000 punts i se situa en 1.132 (+122), i la Rt també puja: ha passat de l’1,65 a l’1,73. La mitjana d’edat de les persones positives se situa en els 37,54 anys. Pel que fa als ingressos hospitalaris, Catalunya ja supera els 300 ingressats a les UCI (307). Davant d’aquestes dades, els professionals sanitaris també insten a accelerar la vacunació amb la tercera dosi a les persones de més de 40 anys. “És la mesura més important que tenim: donar la dosi de reforç als de més de 40 anys en un temps rècord”, diu a l’ARA el cap de malalties infeccioses de l’Hospital de Sant Pau i membre del comitè assessor en covid, Joaquín Lopez-Contreras. De la mateixa opinió és Mireia Puig, cap d’urgències de Sant Pau, que també insta que “la mascareta torni a ser obligatòria a l’exterior i a restringir les reunions de persones”.

El president espanyol ha recordat aquest diumenge que tot i que la xifra de casos de covid a l’Estat –511 per cada 100.000 habitants els últims 14 dies– continua sent inferior a la dels països del nostre entorn, suposa “un risc cert i real per a la salut” dels ciutadans. I va destacar que si bé la xifra de contagis en aquesta sisena onada és superior a la d’altres onades, l’ocupació de les UCI és inferior. No obstant, Puig apunta que l’increment d’ingressos a planta i UCI és més lent però "també està augmentant de manera progressiva".

Sánchez també ha destacat la importància de la vacunació. "La primera conclusió és que les vacunes funcionen, i a aquesta crisi només s'hi pot posar fre des de la ciència", ha assegurat el president espanyol, que ha recordat que ja s'han posat a l'Estat 10 milions de terceres dosis de la vacuna i gairebé un 5% dels infants estan protegits. "La vacunació és la millor arma contra el virus", ha conclòs, tot i que és possible que en la reunió de dimecres s'acordin noves restriccions. Sánchez també ha recordat la importància de continuar amb les mesures de protecció, com l'ús de la mascareta i del gel hidroalcohòlic. I ha volgut acabar amb un missatge de "tranquil·litat". "Hem recorregut la part més dolorosa del camí i junts culminarem aquesta travessia protegint la salut dels nostres compatriotes", ha apuntat.

Més tests, més compres

L'arribada imminent de Nadal també es percep a les farmàcies, on els últims dies han venut més tests d'antígens que en les setmanes anteriors i hi ha hagut desabastiment en alguns punts. El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, assegura que el subministrament de tests d'antígens millorarà abans de Nadal, però encara no estarà regularitzat, ja que la situació –ha dit– és "irregular". Ha dit a RAC1 que les comandes es fan a tres setmanes vista i l'última es va fer al novembre, quan no es feien tants tests com ara.

D'altra banda, davant la possibilitat de més mesures, el centre de Barcelona s'ha omplert aquest diumenge de gent per fer les últimes compres de Nadal. Hi ha més ambient que l'any passat però menys que els anteriors. El Portal de l'Àngel i els voltants de plaça Catalunya han sigut alguns dels punts amb més afluència. Perquè el tió no entén de restriccions.

stats