PANDÈMIA
Societat Salut 19/12/2021

Pedro Sánchez convoca una reunió de presidents per fer front a la sisena onada

Aquest diumenge el president espanyol farà una declaració institucional per demanar més cooperació a les comunitats

ARA
2 min
Pedro Sánchez farà avui una declaració institucional.

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, convocarà aquesta setmana una conferència de presidents autonòmics per abordar la situació de la pandèmia de coronavirus, en clar creixement per la variant òmicron. La reunió serà en format telemàtic en una data encara per concretar tot i que la intenció de l’Executiu és que la trobada se celebri el pròxim dimecres, just abans de les festes de Nadal, quan l’increment de contactes socials amenaça amb una nova escalada de contagis en plena sisena onada. Els detalls de la convocatòria els donarà a conèixer Sánchez avui diumenge durant una declaració institucional que farà des de Barcelona, on ha de clausurar el congrés extraordinari dels socialistes catalans. No s’espera que Sánchez anuncïi noves restriccions, segons apunta Efe, si bé es preveu que torni a fer una crida a la cooperació institucional i a la cogovernança amb les comunitats.

El Govern ha reclamat que la conferència de presidents anunciada per Pedro Sánchez sigui “útil” i serveixi per prendre decisions “conjuntament”. Fonts de la Generalitat han dit a l’ARA que ahir van rebre una trucada del govern espanyol explicant-los la convocatòria.

Augment de contagis

Els casos de covid no paren de créixer a les portes de Nadal. El risc de rebrot a Catalunya ha superat els 1.000 punts i se situa en 1.010 (+108), i l’Rt també puja: ha passat de l’1,59 a l’1,65. Durant l’última setmana analitzada s’han fet 194.167 PCR i 127.816 tests d’antígens, dels quals l’11,4% ha donat positiu, per sobre de l’interval anterior (8,51%). La mitjana d’edat de les persones positives se situa en els 37,54 anys.

El cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic i president del comitè assessor en covid del Govern, Antoni Trilla, ha reconegut a RAC1 que retardar l’inici de les escoles, tal com ha plantejat Portugal, és una mesura “que es pot valorar”. Per la seva part, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, demana evitar celebracions i aglomeracions, l'ús obligatori de la mascareta al carrer i a les sobretaules, i proposa a la conselleria d'Educació que consideri avançar les vacances de Nadal a les escoles per reduir la pressió als CAP davant l'augment de contagis.

I l'infectòleg Oriol Mitjà ha demanat en un tuit cancel·lar els àpats de Nadal ja que assegura que la previsió és que hi hagi "un gran pic d'Òmicron el gener del 2022". Si bé la gravetat és inferior a la Delta, "infectarà més persones, incloent vacunats", ha assegurat.

stats