Es doblen els contagis setmanals en 15 dies

La variant òmicron ha crescut més ràpid a Barcelona que a Dinamarca

4 min
Els principals indicadors de la pandèmia de les darreres tres setmanes

GironaHoritzó tempestuós en l’avenç de la pandèmia. La variant òmicron, que és entre dues i tres vegades més transmissible que la delta -segons dades del Regne Unit-, serà la predominant a Catalunya a finals de mes, cosa que farà empitjorar les xifres de contagis, que s’han disparat després del pont de la Immaculada. Si l’última setmana de novembre es van registrar 13.022 nous positius setmanals, entre el 7 i el 13 de desembre s’han doblat: 28.749. Una altra dada preocupant és el percentatge de proves que surten positives: en quinze dies s’ha passat del 6,50% a l'11,41%, quan l’OMS marca que ha d’estar per sota del 5% perquè, per sobre, significa que el virus està més estès que no s'ha detectat amb les proves. Tampoc segueixen una bona tendència la velocitat de reproducció (Rt), que ha passat de l’1,36 a l'1,59 en aquest mateix període, ni la incidència acumulada els últims 14 dies: de 284 a 581 nous positius cada 100.000 habitants. 

“Hi ha hagut una pujada forta de casos que s’ha produït pel pont i que ha continuat de manera molt forta”, indica l’investigador del Biocomsc Enric Àlvarez, que augura que aviat s’arribarà als 35.000 casos setmanals. Un dels augments més preocupants, segons Àlvarez, és el de Barcelona, on el 25% de les proves són de la nova variant més contagiosa. La ciutat, en set dies, ha doblat els positius setmanals, de 2.704 a 5.430, amb una positivitat que s’ha enfilat fins al 12% i una Rt de l’1,85 (és a dir, 100 contagiats n'infecten 185).

“L'òmicron s’ha estès més de pressa a Barcelona que a Dinamarca. A Dinamarca van trigar 11 dies a passar del 5% al 20% de casos amb la nova variant. Aquí, en 10 dies hem passat de 5 únics casos a un 25% de contagis d’òmicron”, compara Àlvarez. L’investigador també adverteix que si la nova variant fa créixer els contagis al conjunt de Catalunya com ho ha fet a Barcelona, “els positius pujaran molt i molt de pressa per Nadal”, que és just una època de trobades i viatges entre diferents grups de famílies, fets que faciliten la propagació del virus.  

Pel que fa a la resta de Catalunya, totes les comarques presenten una tendència creixent, però n’hi ha sis amb una incidència acumulada els darrers 14 dies superior a 1.000: el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, les Garrigues, el Berguedà, la Garrotxa i la Noguera. A més a més, tres d’aquests territoris (l'Alt Urgell, la Garrotxa i el Berguedà) són també els que presenten un percentatge més alt de positivitat en les proves realitzades: entre el 16% i el 18%. “Les comarques del Pirineu són les que tenen més contagis, com també Girona i Barcelona ciutat. En canvi, el Baix Penedès i el Tarragonès estan millor”, valora Àlvarez. 

Els hospitals, a l’aguait

Sempre hi ha un decalatge d’unes dues setmanes entre que es produeixen els contagis i arriben als hospitals. Els nous casos, que van augmentar durant i després del pont, ara estan arribant a les plantes d’hospitalització. En dues setmanes s’ha gairebé multiplicat per dos el nombre d’ingressats, de 663 a 1.119. “Els ingressos havien augmentat poc, però ara ja es comença a notar l’efecte del pont, i tindrem pujades els pròxims dies”, afirma l’investigador de la UPC basant-se en les dades dels contagis acumulats.

En canvi, a les UCI hi ha hagut un augment -actualment hi ha 288 crítics-, però encara no han arribat els malalts que es van contagiar durant els dies festius. “Falta veure aquesta pujada de casos que hi ha hagut durant el pont, quants acaben entrant a l'UCI i als hospitals”, assenyala Àlvarez. De la mateixa manera, també falta comprovar com afectarà el creixement de contagis les defuncions, que continuen a l’alça. Si fa quinze dies es notificaven 38 morts setmanals, la xifra s’ha enfilat fins a les 70. En total, des de l’inici de la pandèmia s’han mort 24.286 persones per covid. 

Noves restriccions a la vista

Al llarg de tota la crisi del coronavirus, l’ocupació dels hospitals, i especialment, la de les unitats de crítics, han sigut els indicadors que més han determinat l’aplicació de mesures. Les dades acumulades fins ara mostren que l'òmicron és molt més contagiosa, però encara no està clar si causa més malaltia greu o si s’escapa parcialment o significativament de les vacunes. “Si l’òmicron és tan severa com la delta, aleshores l’ocupació hospitalària serà tan gran que es necessitaran controlar els casos amb mesures no farmacològiques”, recalca Àlvarez.

De fet, el comitè científic assessor del departament de Salut està elaborant un informe -no vinculant- que plantejarà la necessitat de desplegar noves restriccions per reduir les interaccions socials de cara a Nadal, o bé endurir les ja existents -bàsicament el passaport covid-, així com accelerar la campanya de vacunació de les terceres dosis als més grans de 60 anys, segons va avançar l'epidemiòloga i presidenta del comitè d'assessors, Magda Campins. De moment no han transcendit més detalls d'aquest informe.

Salut ha confirmat que portarà a la comissió delegada en matèria de covid de la Generalitat, que està prevista per a principis de la setmana que ve, un document amb les recomanacions tècniques per intentar frenar la corba de contagis. Aquest òrgan, encapçalat pel president Pere Aragonès, decidirà si segueix les recomanacions dels experts i si les desplega d'urgència o bé s'espera a després de Nadal.

stats