Tornen les quarantenes per als contactes estrets de positius (també per als vacunats)

Els experts proposaran més restriccions davant l'expansió de l'òmicron i el Govern prendrà una decisió la setmana que ve

3 min
Ambient al centre de Barcelona amb les lllums de nadal

BarcelonaTothom que sigui contacte estret d'un positiu de covid haurà de fer una quarantena, estigui vacunat o no. El conseller de salut, Josep Maria Argimon, ha avançat el canvi de protocol, que es publicarà aquest divendres i es començarà a exigir la setmana que ve, i que respon a l'acceleració de la pandèmia i al ràpid augment de la circulació de la variant òmicron, que "és molt més transmissible". De fet, almenys el 20% dels casos analitzats a Catalunya presenten la mutació o se sospita que la tenen, a l'espera de la confirmació dels laboratoris, i Argimon ha assegurat que serà la variant majoritària d'aquí una setmana o deu dies com a màxim, i absolutament dominant d'aquí tres setmanes.

Es considera contacte estret qualsevol persona que hagi compartit espai amb un positiu confirmat a menys de dos metres de distància, durant més de 15 minuts i sense mascareta, i en les 48 hores prèvies a l'inici dels símptomes o a la realització de la prova diagnòstica. Des de l'estiu només havia de fer l'aïllament la persona que no estava vacunada o, des de fa una setmana, si se sospitava que era contacte d'un positiu afectat per la variant òmicron.

Previsiblement, aquest no serà l'únic canvi que s'aplicarà a Catalunya en els pròxims dies per intentar minimitzar l'amenaça de la mutació sorgida a Sud-àfrica i el creixement desbocat dels contagis a tot el país quan falten pocs dies per Nadal. Aquest divendres a la tarda se celebrarà una reunió extraordinària del comitè científic assessor per proposar al departament de Salut tot un seguit de recomanacions per intentar controlar la pandèmia.

En l'informe (que no és vinculant) es plantejarà la necessitat de desplegar noves restriccions per reduir les interaccions socials de cara als festius nadalencs o endurir les ja existents –eminentment el passaport covid–, així com d'accelerar la campanya de vacunació de les terceres dosis als més grans de 60 anys, segons va avançar l'epidemiòloga i presidenta del comitè d'assessors, Magda Campins. De moment no han transcendit més detalls d'aquest informe.

Salut ha confirmat que portarà a la comissió delegada en matèria de covid de la Generalitat, que està prevista per a principis de la setmana que ve, el document amb les recomanacions tècniques per intentar frenar la corba de contagis, actualment disparada amb més de 28.700 positius a la setmana. Aquest òrgan encapçalat pel president, Pere Aragonès, decidirà si segueix les recomanacions dels experts i si les despleguen d'urgència o després de Nadal.

Incidència a l'alça

Encara que els contagis van a l'alça i la incidència acumulada aquesta setmana (368) gairebé duplica la de l'any passat per aquestes dates (195), Catalunya amb prou feines té restriccions en comparació amb el desembre passat. Per exemple, no hi ha cap límit a la mobilitat i les activitats no essencials funcionen sense aforaments, encara que sí que cal presentar el certificat covid per accedir a l'oci nocturn, els interiors de restaurants, gimnasos i visites a residències.

També el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha alertat que ja hi ha molts professionals i equips sanitaris "al límit" perquè s'han contagiat o han emmalaltit i no hi ha substituts i ha demanat a la població que no se celebrin festes en grups.

Els primers dos casos de la variant òmicron es van detectar en viatgers al país africà el 29 de novembre i es van confirmar el 2 de desembre. Aquest escenari fa que Salut reiteri la crida a la població a reforçar les mesures conegudes de protecció (rentat de mans, distància interpersonal, mascareta i ventilació d'espais) i la vacunació d'aquelles persones que encara no ho han fet, així com l'administració de la dosi de record als més grans de 60 anys.

stats