Bon dia 12/10/2023

Enverinant Espanya

2 min
Pedro Sánchez durant la desfilada del 12 d'octubre

El primer que se sent quan Felip de Borbó baixa del cotxe per presidir la desfilada del 12 d’octubre és “Que te vote Txapote!”, un crit dedicat a Pedro Sánchez que utilitza el sobrenom del terrorista d’ETA que va assassinar Miquel Ángel Blanco, tot i les reiterades peticions de víctimes del terrorisme que han demanat acabar amb l’eslògan pel dolor que els causa sentir-lo. És en va. I després, esclar, es crida “Puigdemont a prisión!” Els haters de les xarxes socials es fan presents en carn i ossos en el dia de la Festa Nacional Espanyola per convertir en costum l’insult al cap de govern socialista.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’Espanya que envesteix no desapareix mai; si de cas, reapareix. Quan Aznar va dir allò d’abans es trencarà Catalunya que Espanya va expressar un desig més que una realitat, però, si alguna veritat contenia aquella predicció és igualment aplicable a Espanya i a un bon grapat de democràcies occidentals per raons més o menys semblants, on també els símbols nacionals s’aprofiten per a la discòrdia. Totes les societats presenten fractures múltiples de diversa consideració, i l’espanyola no n’és una excepció. I això d’ahir no serà res comparat amb el que es cridarà si l’independentisme investeix Sánchez, l’amnistia acaba amb l’a por ellos! judicial i els exiliats tornen a casa.

I amb tot, sota les vestidures esquinçades per suposats delictes de traïció a la pàtria hi ha, a tot arreu, també a Espanya, una societat conscient dels problemes del present, entre altres coses perquè els pateix, i perquè veu les guerres d’Ucraïna o del Pròxim Orient. I sent vergonya que els que aquí podrien treballar per la convivència excitin les baixes passions. Ho fan perquè la por i l’odi serveixen per portar gent a les urnes avui, i obliden que enverina la moral dels països el dia de demà. 

Antoni Bassas és periodista
stats