26/11/2012

"Una imbecil·litat total i absoluta"

3 min
01. Josep Cuní al capdavant  de l'especial de 8TV. 02. Intereconomía va dedicar un programa a les eleccions. 03. Captura de l'especial de TVE. 04. TV3 va oferir un pla seqüència d'entrada  al Parlament.

BARCELONAArrencada espectacular de la nit electoral a TV3. Majestuosa. El tràveling més espectacular de la història de TV3. Començant des del cel de la Ciutadella, envolant-se per sobre dels arbres del parc fins entrar per la porta principal del Parlament i girant per continuar pujant les escales. A l'arribar al Saló dels Passos Perduts reben la càmera els tres presentadors, ens porten a la taula en què faran el programa i, tot en el mateix pla seqüència, la càmera voladora acompanya la Lídia Heredia fins a l'hemicicle. I encara torna fins a la taula en què s'enceta el programa. I transmetent aquell punt de suspens que augurava la nit.

Plató, realització i factura impagables, a l'altura de la importància històrica de l'esdeveniment. Els infogràfics virtuals i aprofitar l'hemicicle real per representar-hi els resultats marquen un abans i un després en la informació televisiva de les nits electorals. Els punts forts: ritme, agilitat de dades, anàlisi, connexions i presentació ferma de Peris, Oltra i Heredia. Curiosament premonitòria la connexió amb la seu d'ERC just en el moment en què es convertia en segona força. Patinada que quan compareixia López Tena la periodista enviada a la seu hi parlava a sobre.

No hi havia color

El seguiment auster de la nit electoral a 8TV contrastava amb la majestuositat de TV3. També en ritme. La senzillesa i monotonia feia que només els fans incondicionals de Cuní renunciessin a l'espectacularitat de TV3. La prova és que a totes les seus TV3 era la cadena escollida per seguir els resultats. Per oferir els sondejos a les vuit del vespre, Cuní es va haver d'esperar tres minuts perquè la televisió pública oferís els resultats per anar-hi ell a remolc. A l'hora de representar-los en els grafismes van preferir l'eufemisme de La FORTA que posar-hi clarament TV3 . Bo l'instant en què a la seu de SI, el redactor va intentar explicitar suaument els nervis que havia presenciat: "Hem vist, la veritat, escenes de gran tensió entre Alfons López Tena i Uriel Beltran. Aquest últim ens ha confessat que se li donen molt malament aquestes nits".

L'ombra del maluc del rei

Als informatius d'Espanya, duel entre la monarquia i les ànsies de república. Les eleccions lluitaven contra l'operació de maluc del rei. A Antena 3 el primer titular va ser " Urdangarin visita el rey ". A Telecinco van obrir amb el 25-N, amb el titular " CiU gana las elecciones pero se queda muy lejos de lograr la mayoría ". A La Sexta i a Cuatro també van obrir amb titulars similars. Tots van connectar amb les seus. A La Sexta la presentadora, Cristina Villanueva, va saludar en català tots els enviats especials. Un detall. A TVE van destinar el canal 24h a una tertúlia sobre la jornada electoral moderada per Maria Casado. El Telediario , presentat per Ana Blanco i Marcos López, el van convertir en un especial eleccions estàndard des del plató de Sant Cugat. El titular inicial de les nou del vespre, un neutral " Hablan las urnas ".

Especial a Intereconomía

Javier Algarra salivava entusiasmat en l'especial que presentava. Fins i tot van posar un pal amb una bandera catalana al costat de la taula de tertulians. Traspuava, una vegada més, aquella arrogància de fer veure que la Catalunya real és la que ells dibuixen. En els grafismes prioritzaven l'aparició del partit de l'Anglada encara que fos zero, per davant de Solidaritat, que no la posaven. El representant català a la taula de tertulians era el periodista Xavier Rius, que treia profit de l'oportunitat televisiva brindada enganxant una cartolina a la tapa de l'ordinador per fer propaganda del seu portal. Tot s'aprofita.

Després, especial Gato al agua . Antonio Jiménez obria anunciant "datos interesantes y apasionantes ". I afegia: " Don Artur Mas se ha estrellado en las urnas. Se ha estrellado en un viaje a ninguna parte ". Per variar, taula de tertulians en què tots estan d'acord amb els habituals Aleix Vidal-Quadras, Javier Nart, José Oneto i Alfonso Usía. Els titulars de la nit: " Un fracaso rotundo ", " Artur Mas ha fichado por ERC ", " Han hecho un pan como unas tortas ", " Han hecho el ridículo " o " El Mesías se ha perdido en el Sinaí ". Però el més clar va ser el mateix moderador: "¡Una imbecilidad total y absoluta !" Sortia la ràbia acumulada, però desapareixien els arguments.

stats