La casa i la ciutat 29/07/2022

Lectures d'estiu

2 min
Una dona llegint un llibre

Abans de marxar de vacances he pensat que podria dedicar el darrer article a fer-vos algunes recomanacions de lectures per a l’estiu. Sempre he pensat que durant les vacances no es pot llegir qualsevol cosa: és el temps per llegir o rellegir aquells clàssics que requereixen el temps i la concentració que a l’hivern no tenim o bé, en l’extrem contrari, per regalar-nos aquelles lectures que són pur entreteniment, per afavorir el descans i el relax que ens permetran carregar les piles de cara al curs vinent.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Com que els clàssics ja sabeu quins són i podeu triar vosaltres mateixos quins rescateu per a aquest estiu, aquí teniu uns quants títols d’aquests que són com un bany d’escuma o com un matí al sol amb esperit de sargantana.

El primer és El gran dia de la senyoreta Pettigrew, de la Winifred Watson, publicat per Viena amb la traducció de Maria Rosich. És una novel·la deliciosa, que et posa el somriure a la boca i no el perds fins que acabes la lectura. La protagonista és una dona de certa edat, poc afortunada. No té diners, ni marit, ni feina, ni bellesa. Quan l’envien a casa d’una actriu jove i guapa, la senyoreta LaFosse, per optar a un lloc de feina, l’adorable senyoreta Pettigrew es veu immersa, sense voler-ho, en els embolics sentimentals de la dona per la qual, teòricament, haurà de treballar. Per un dia, la senyoreta Pettigrew podrà viure tal com no havia gosat ni somiar, passant de Ventafocs a princesa, i descobreix tot d’una la roba interior de seda, el maquillatge, els còctels sofisticats i el flirteig. Mai no és tard per canviar de vida!

La segona recomanació és Les germanes Grimes, de Richard Yates, que ha publicat Proa amb traducció de Jordi Martín Lloret. Només coneixia aquest autor per la novel·la Revolutionary road, que va ser portada al cinema amb encert, protagonitzada per Kate Winslet i Leonardo di Caprio.

Les germanes Grimes, Sarah i Emily, són filles d’un matrimoni fracassat i han crescut a l’ombra d’una mare poc afectuosa però molt dependent. Com sol passar, havent crescut en el mateix ambient, les dues germanes no s’assemblen de res i encaminen llurs vides d’una manera molt diferent l’una de l’altra. Sarah es casa molt jove i té tres fills en poc temps. Emily és una dona independent que després d’un breu i desafortunat matrimoni col·lecciona un seguit de relacions que no acaben de rutllar.

Us avanço (sense aixafar-vos la lectura) que cap de les dues aconsegueix ser feliç.

Llegir Les germanes Grimes és un autèntic goig. La història està ben narrada, els personatges molt ben dibuixats i tota ella respira un aire de tristesa agredolça.

No és gens estrany que, com ens explica l’editorial Proa, Richard Yates sigui un autor admirat per autors de la categoria de Richard Ford o Raymond Carver.

Si llegiu seguides El gran dia de la senyoreta Pettigrew i Les germanes Grimes, serà com una dutxa escocesa. Passareu del somriure plàcid a l’aflicció, sempre de la mà de la bona literatura. Que tingueu un bon estiu!

Sílvia Soler és escriptora
stats