22/10/2020

Lidia Heredia colla la delegada del govern espanyol

2 min

Fa un mes, el 25 de setembre passat, Els matins de TV3 va denunciar unes irregularitats greus que es produïen en els tràmits amb la policia per sol·licitar la targeta d’identitat estrangera. En ple col·lapse del sistema, persones que portaven mesos fent cues o demanant hora a través d’internet sense cap èxit van explicar, davant de les càmeres, que només se n’havien sortit pagant diners a intermediaris. I aleshores, de manera imminent, s’havia desencallat la situació i havien aconseguit una visita. Se'n deduïa, per tant, que hi havia una trama de venda de cites amb la policia quan en realitat és un tràmit oficial gratuït.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquell dia, aprofitant la presència de la delegada del govern espanyol en un acte, li van preguntar a Teresa Cunillera per aquesta circumstància i va respondre que “és un tema recurrent, que es diu i es diu, però no en tenim constància”. Vint-i-set dies més tard, Cunillera visitava el plató d’Els matins per tractar aquest cas entre altres assumptes.

En l’entrevista, Heredia va recuperar les denúncies dels testimonis: “¿Han obert una investigació?” “La investigació l’has d’obrir quan tens un indici”, va respondre Cunillera. Sorprenia perquè els indicis els havia exposat feia setmanes el mateix programa i li acabaven de tornar a ensenyar. “¿Han tingut indicis?”, va insistir Heredia. “Algun...”, va respondre. Heredia va insistir i Cunillera va tirar pilotes fora dient que no li podia dir perquè “no s'enrecordava del tot”. Quan Heredia li va retreure les seves evasives, Cunillera es va posar a la defensiva: “¿Però que us he enganyat mai, jo? Quan no sé una cosa us la dic...” Tenint en compte que s’estava parlant d’unes irregularitats greus perquè es tractaria de la corrupció del sistema, era desconcertant que Cunillera s'escudés en la mala memòria, excusa que va repetir en dues ocasions durant la conversa. Tampoc va saber dir quan havien ampliat els torns i incorporat més policies per solucionar el col·lapse del sistema. Picant pedra, Heredia va aconseguir treure-li que havien detingut una persona, i la periodista va voler saber si era de dins o fora de l’administració. “De fora! De fora!”, es va afanyar a aclarir la delegada. I Heredia va voler anar més enllà: “¿I aquesta persona com s’ho feia per aconseguir les cites?” I Cunillera s’arronsa d’espatlles i diu “Ah... Miri, l’internet és lo que té”. Heredia va continuar insistint en aquesta problemàtica i Cunillera va acabar responent amb indulgència: “Deu ser veritat. A mi no em consta”. L’espectador d’Els matins va ser testimoni de la inoperància del govern. El decimonònic “Vuelva usted mañana” reconvertit, al segle XXI, en l'“A mi no em consta” i “L'internet és lo que té”, tot i que el programa li posa al davant els indicis que justificarien una investigació i una explicació.

És incomprensible que els telenotícies no s’hagin fet ressò d’aquest cas que Els matins ha posat al descobert. I és escandalós que, davant d’unes irregularitats tan greus, la delegació del govern espanyol mostri aquesta indiferència. Deu ser que la ineficàcia del sistema ja els hi està bé.

stats