15/03/2022

Llibres recents i importants de Gabriel Janer Manila

2 min

La Fundació Mallorca Literària ha tingut la bona pensada de dur endavant un cicle dedicat a la generació dels setanta, amb un acte sobre Gabriel Janer Manila que se celebra aquest dimecres a la llibreria Lluna de Palma: pretext tan bo com qualsevol altre per cridar-vos l'atenció, als que llegiu això, sobre els llibres que ha publicat aquest autor en els darrers anys.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Especialment importants són les seves memòries, que Janer Manila ha dividit en tres volums, tots tres publicats per Edicions Proa: Ha nevat  sobre Yesterday (2016), Amor, no estàs fatigat (2019) i Lungomare (2021). Cadascun dels lliuraments s'ocupa aproximadament d'un tram de vint-i-cinc anys de la vida de l'autor, i tots tres tenen un doble atractiu: d'una banda, una escriptura pletòrica, en la plenitud de la seva força estilística i de la seva capacitat expressiva; de l'altra, el compromís, que Gabriel Janer Manila adquireix amb ell mateix i amb els lectors, de no callar res del que li importa explicar. Són memòries que ens estalvien la desagradable sensació que l'autor estigui posant el fre, o que escrigui fent un càlcul de beneficis i pèrdues. En aquests tres llibres no hi ha rastre d'aquests temors, i això és d'agrair, perquè els fets que narra són essencials per entendre no tan sols l'autor, sinó també com hem arribat, com a societat, on som avui. Nascut l'any 1940 a Algaida, un poble del Pla de Mallorca, l'Ha nevat sobre Yesterday de Janer Manila és un relat impressionant sobre el que suposa haver crescut i estat jove a la Mallorca de la postguerra i la dictadura, fill d'una família de represaliats. Amor, no estàs fatigat ofereix una crònica dels entra-i-surts de la cultura catalana dels anys setanta i vuitanta vista des de primera fila (i conté pàgines francament hilarants), i Lungomare té un to lleugerament més líric, en què la consciència del pas del temps conviu amb l'observació del món convuls en el trànsit del segle XX al XXI, des de la perspectiva d'un home que, a pesar d'haver nascut en una illa, no va veure el mar fins que no va tenir nou anys. El novel·lista excel·lent que és Janer Manila s'esplaia a pler en aquests tres volums, en què la vida viscuda es converteix en un gran relat de la nostra època. Cadascun dels tres volums és un goig, i el conjunt de tots tres és una de les obres narratives més importants que s'han publicat en català en els darrers anys.

Fa poc, a més, Gabriel Janer Manila ha publicat, juntament amb la seva filla Maria de la Pau, una peça singular: Fantasies eròtiques. Diccionari d'autoritats (Lleonard Muntaner Editor) és el recull, aplegat al llarg de cinquanta anys de la intensa vida de Gabriel Janer Manila com a lector, i organitzat en forma de diccionari, de totes les expressions, frases fetes i altres materials verbals usats pels escriptors balears en llengua catalana en referència al sexe. El resultat és un recorregut per tota la part illenca de la literatura catalana moderna, i a la vegada un festival eròtico-lingüístic de primera magnitud. No s'ho perdin, que val la pena.

Sebastià Alzamora és escriptor
stats