03/09/2019

Masia, mas, 'cortijo'...

2 min

La diputada Sonia Sierra (o el robot que li fa els tuits amb les paraules clau 'golpismo', 'chiringuito', etc.) ha publicat aquest text, que seria un de tants, si no fos per la novetat local: “Los separatistas se creen que las instituciones son su cortijo (o su masía) y no tienen ningún reparo en utilizar los canales que pagamos entre todos y que deberían ser de todos para difundir su discurso golpista”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aturem-nos al deliciós parèntesi “o su masía”. Als discursos, vídeos o tuits que solen proferir els amics d’aquest partit tan alt de decibels hi sol sortir la paraula 'cortijo', per expressar la idea d’un polític que s’aprofita del càrrec, com el 'señorito' andalús a cavall per les terres. La idea és bona i tothom l’entén a la perfecció, de la mateixa manera que també s’entén molt bé 'chiringuito'. Però, esclar, a Catalunya no n’hi ha hagut mai, de 'cortijos', i algú deu haver pensat: “Fot-li masia”.

En primer lloc, l’autora o firmant del tuit, tot i ser catalana, sembla desconèixer la diferència entre 'masia' i 'mas'. La masia és la casa, pròpiament dita. El mas és el conjunt de la casa i les terres i boscos, si n’hi hagués. Per tant, sembla lògic que, per fer l’analogia, hagués hagut de dir 'mas'. Però per què no funciona aquesta analogia? Perquè el 'cortijo' (com la hisenda) es caracteritza per la grandiosa extensió de terres, de caràcter latifundista. No passa així amb el mas.

De fet, res ens aniria millor que un polític que es pensés que les institucions són la seva masia. S’hi feia vi, s’hi cosien espardenyes i s’hi criaven aus que es menjaven les restes orgàniques (i que després anaven a l’olla), s’hi feia fuet, oli, s’hi tallava llenya... Hi vivia l’hereu amb la família, però també els pares i germans. És un exemple perfecte d’autosuficiència i aprofitament dels recursos.

stats