09/06/2016

El frau d’‘Antena 3 Noticias’

2 min

Diumenge Antena 3 Noticias, just després d’una notícia en la qual informaven sobre greus accidents de cotxe amb víctimes, van donar una informació en què asseguraven que els rètols de trànsit en català al centre de València podien provocar accidents perquè els conductors corrien el risc de bloquejar-se davant la incomprensió del missatge. El vídeo en què això es feia explícit el firmaven Carlos Villán i Diego López. Per demostrar-ho entrevistaven una vianant i un turista estranger. L’estranger ho llegia i ho entenia de seguida però el periodista el feia dubtar: “¿Lo entiendes?” L’estranger s’ho tornava a mirar i ho pensava millor i el vídeo rematava: “El tiempo que tarda en resolverlo podría provocar un accidente”. Però les ànsies de manipulació de la notícia anaven més enllà i eren més subtils.

Dimecres, Mèdia.cat es feia ressò d’una denúncia que havia penjat un usuari anònim a YouTube. Sota el pseudònim de Ca Nyot descobria a l’audiència un acte flagrant de falsedat periodística i de distorsió de la realitat. La primera vianant que van entrevistar afirmava amb cara de fastiguejada: “Pues la verdad es que no me queda muy claro si debo pasar con el coche”. Ca Nyot demostrava que la noia era Laura Herreras, una periodista que havia treballat com a redactora a la web d’Antena 3 Noticias i col·laboradora de mitjans de parla valenciana on es feia evident el seu domini de l’idioma. Era impossible que no entengués els rètols.

Laura Herreras va mentir com a testimoni de la notícia perquè falsejava una situació. Però els periodistes que firmen el vídeo són els responsables de la mentida. Ells necessitaven distorsionar la realitat a nivell de carrer perquè la notícia (d’intencions polítiques) tingués una base. Amb uns vianants que no experimentessin cap problema amb els senyals de trànsit no hi hauria notícia.

Óscar Vázquez, director de l’edició d’Antena 3 Noticias fin de semana, és també un altre responsable d’aquesta situació. La credibilitat de la redacció d’informatius d’Atresmedia ha baixat a uns nivells ínfims després d’aquesta manipulació. Però cal anar més lluny. Salta a la vista que els redactors i reporters d’informatius d’aquesta cadena entenen que la catalanofòbia és un tema que crida l’atenció als directors i responsables fins al punt de fomentar-lo encara que al carrer no existeixi el conflicte lingüístic. Són conscients que hi ha unes línies editorials a Atresmedia que marquen una determinada inèrcia. S’han d’ajustar a les expectatives de la cadena pel que fa a determinades temàtiques. Per tant, més que assenyalar els soldats per aquesta manipulació informativa cal mirar amunt, al capità. El president d’Atresmedia, Josep Creuheras, potser és qui ha de respondre sobre la línia editorial i les tergiversacions dels seus informatius.

stats