17/11/2016

El millor ‘MasterChef’

2 min

Ja hem vist tres emissions del nou MasterChef. TVE n’ha estrenat la versió celebrity i és la millor de totes. El programa ha fet un gir sorprenent. La nova estrella de la cuina és l’actriu Loles León i no precisament pel seu talent gastronòmic. Feia temps que no reia tant davant la tele. El duet humorístic que ha format amb l’actor Fernando Tejero és sensacional. La resta del càsting de concursants famosos està ben fet: Cayetana Guillén Cuervo, Miguel Ángel Muñoz, el Cordobés... La cuina s’ha convertit en una excusa i hem entrat en una fase en què es desdramatitza l’alta gastronomia. L’audiència ho ha valorat. El tercer programa va donar a TVE xifres de rècord: un 24% de quota de pantalla a Espanya amb tres milions quatre-cents mil espectadors. A Catalunya, més d’un 20% i quatre-cents mil espectadors. Dimarts, MasterChef celebrity va liderar la franja amb una contundència innegable.

La dinàmica del talent show de cuina per excel·lència és la mateixa de sempre, en versió vip. Però el plantejament dels famosos desencarcara el format i el fa molt més divertit. A tot el grup de famosos el MasterChef celebrity és evident que els suposa una feina temporal amb uns extres econòmics que no poden rebutjar. És un programa que no afecta la dignitat ni perjudica la imatge. Tampoc volen ser cuiners ni aspiren a trobar una feina en cap restaurant. Per tant, no hi tenen res a perdre: van a passar-s’ho bé sense patir per les conseqüències televisives ni personals del programa. Estan deixats anar, hi ha bona sintonia entre ells, no hi ha competitivitat malsana i no pretenen enganyar ningú amb les seves (escasses) habilitats. Aquesta nova actitud ha desactivat el paper dels xefs-jutges: Samantha Vallejo-Nágera, Pepe Rodríguez i Jordi Cruz s’estaven convertint en personatges elitistes antipàtics, passats de rosca moltes vegades en arrogància i mala educació. Ara uns participants que es prenen les dificultats culinàries amb un sarcasme evident, que els importa un rave si el menjar els queda millor o pitjor i que no tenen cap trauma si el puré sembla vomitat han desactivat el jurat, que s’ha convertit en simple comparsa.

MasterChef celebrity és la modalitat del programa de cuina que més empatitza amb l’espectador estàndard, perquè es reconeix fàcilment en la falta de talent i en com el nivell de les receptes els supera descaradament. I, tot i així, la nova versió del programa no afecta ni la pedagogia culinària ni la qualitat que ha de tenir l’entreteniment a la televisió pública: és digne, ben executat, promociona la cultura gastronòmica del país i els xefs més rellevants. Però el gran canvi és que s’ha convertit en un programa d’humor sincer, que és el que es trobava a faltar en la resta d’edicions.

stats