09/11/2020

Rahola i les preguntes infreqüents

2 min

Aquest dissabte a la nit Pilar Rahola era rebuda al Preguntes freqüents amb més deferència del que és habitual. No apareixia entre bambolines, per darrere de la presentadora, per asseure’s ràpidament a taula. Aquesta vegada Cristina Puig feia un cert cerimonial per generar suspens. Va creuar tot el decorat per esperar-la al costat de la gran pantalla que fa d’escenari del programa. Rahola va entrar amb el somriure còmplice de qui se sap encara més protagonista que de costum i totes dues van tornar a travessar el plató per asseure’s a taula. Els espectadors vam entendre de seguida que Rahola s’avenia a parlar públicament de les seves converses privades que la Guàrdia Civil ha filtrat il·legalment als mitjans. No era un soliloqui qualsevol de Rahola sinó que a aquella intervenció li donaven caràcter més solemne malgrat que els rètols poca-soltes impresos en pantalla per presentar-la restaven –com és habitual en aquest programa– respecte pel contingut.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Pilar Rahola va deixar anar un monòleg en defensa pròpia. En divuit minuts es va vantar de la seva “potència dialèctica”, de la seva capacitat per trepitjar ulls de poll i ens va alliçonar sobre la cara oculta dels mitjans dient-nos que, al capdavall, “tothom pressiona”.

Va ser decebedor el paper de Cristina Puig, que, més que fer preguntes clau a una de les grans protagonistes de la setmana, es va dedicar a alimentar els laments de Rahola. La col·laboradora té, com a mínim, raó en un fet: se li han vulnerat els drets fonamentals publicant unes converses privades. Però també és obvi que Rahola juga a casa. Si ella acceptava parlar-ne públicament aquella nit, s’esperava per part del programa una actitud més proactiva: si l’afer esquitxa la gestió dels mitjans públics, el cas és d’interès públic. Però Rahola viu instal·lada en la seva filípica i el programa ja s’hi ha acostumat. Puig, més que interrogar, li donava peu a ampliar el seu discurs. “De la teva conversa amb David Madí una de les coses que han provocat més reacció política ha sigut sobre les teves col·laboracions a TV3...”, li apuntava la presentadora amb cautela. I Rahola replicava: “Poquetes! Poquetes, malgrat la fama!” Hauria estat bé preguntar-li quantes vegades a la setmana i durant quant de temps li semblarien les correctes a l’hora d’aparèixer en antena. Perquè el seu plany era una mena de paradoxa en bucle: es queixava de sortir poc en un programa on, aquella nit com a mínim, entre una cosa i una altra, es va passar trenta-nou minuts al plató dient el que li va semblar. Acabat el discurs de Rahola, Puig va donar pas a una altra entrevista. I això sí que va ser sorprenent. Era el gran tema d’actualitat de la setmana i els quatre periodistes que tenien com a convidats de pedra asseguts al plató no van tenir l’oportunitat de fer-li ni una sola pregunta a Rahola. No van poder obrir boca. Sort que el programa es diu Preguntes freqüents. Aviat podran posar un d’aquests rètols poca-soltes que aclareixi que les preguntes, segons com, són menys freqüents perquè l’espectador no es faci gaires il·lusions.

stats