Tovallons negres 24/08/2023

Mort accidental d'un colpista

2 min
kremlin

Ja s’ha produït la mort accidental que tots vaticinàvem de Ievgueni Prigojin, el líder dels mercenaris Wagner, que va gosar cometre un cop d’estat contra Vladímir Putin. S’ha estavellat l’avió en què viatjava i no hi ha supervivents.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Si això és cert, si era ell qui viatjava en aquest avió i no és un muntatge per part seva, per evitar que el Kremlin el persegueixi incansablement, suposo que els passatgers i els tripulants el van reconèixer. Si el van reconèixer, segur que van pensar que corrien un gran perill i que potser aquell era el dia. Putin li va prometre que no el processaria, ni a ell ni als “seus homes” (sempre em sobta aquest ús del possessiu entre els militars), si marxava a Bielorússia, però tothom, com nosaltres, ja sap la sort que corren els traïdors al Kremlin. I amb la sort dels traïdors al Kremlin també hi ha la sort dels que passaven per allà.

Prigojin, n’estic segura, no va deixar, ni un instant, des que va ser “perdonat” de vigilar molt bé tot allò que es duia a la boca. Segur que tenia mètodes per evitar l’enverinament. Animals que tastaven primer? O potser menjar sempre davant del cuiner, que moriria si a ell li passava res? Potser abans d’aquest accident n’hi va haver d’altres, que van resultar fallits. Prigojin devia amenaçar tots els seus servidors—cambrers, repartidors, vigilants...—, però Putin potser també devia amenaçar tots els possibles anteriors executors. Potser va haver-hi un intent d’enverinament que va sortir malament per al Kremlin i bé per a Prigojin. Això vol dir que a la banda de Prigojin algú, un químic, posem per cas, va salvar la vida perquè va descobrir poloni a la sopa de remolatxa, però a la banda de Putin l’executor maldestre va pensar que ja era hora d’anar-se acomiadant de la vida, perquè Putin li va dir que no passava res, que tothom es pot equivocar amb el poloni, que tranquil, que marxés a Bielorússia en avió.

 

Empar Moliner és escriptora
stats