Visca el sistema 05/11/2023

No ens toqueu el deute, catalans

2 min
La presidenta balear, Marga Prohens, en un esmorzar a Madrid.

L'acord per a l'amnistia, i per a la investidura, que varen tancar dijous el PSOE i ERC inclou la condonació d'una part del deute de Catalunya amb l'estat espanyol, que es fa extensiu a totes les comunitats autònomes. En cas que tiri endavant, aquest acord, ai las, beneficia també les comunitats governades pel PP, que en aquest moment són 11 (cinc de les quals, gràcies als acords amb Vox). Com que el PP rebutja frontalment tota mena d'acords dels socialistes amb els independentistes catalans, siguin d'ERC o de Junts, ara aquestes comunitats es troben en el destret d'haver de renunciar a un acord que les beneficia. Les comunitats del PP no volen ser beneficiades per uns acords que són un perill per a la democràcia (segons Aznar), una humiliació (segons Feijóo) o que comporten l'abolició de l'estat de dret a Espanya (segons els vocals del Consell General del Poder Judicial, els mateixos que duen sis anys incomplint el mandat constitucional de la renovació de la cúpula d'aquest organisme, per motius estrictament partidistes). Dit encara d'una altra manera, els presidents de les comunitats autònomes del PP es troben que han d'avantposar el discurs del partit (el relat, si en voleu dir així) a l'aplicació d'una mesura que els beneficia.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

I que també els desmunta alguna de les mentides amb què adornen aquest discurs o relat. A les Balears, la presidenta Marga Prohens du mesos activant una alerta anticatalana segons la qual, quan els socialistes s'entenen amb els independentistes, les que acaben pagant la festa (ho sol dir així) són les Balears. Això és tan absurd com fals: mai ni un cèntim del dèficit de les Balears (que és endèmic i un dels més descompensats de les balances fiscals espanyoles) se n'ha anat a “pagar” res de Catalunya. El dèficit de les Balears, com el de les altres comunitats infrafinançades (com, precisament, Catalunya i el País Valencià) se'n va a Madrid i no torna mai més, ni en forma de finançament ni d'inversions, i s'aplica a altres comunitats, en virtut de l'anomenat principi de solidaritat interterritorial. 

El fet és que l'acord entre ERC i el PSOE suposa a les Balears l'estalvi del 20% d'aquest deute (que s'arrossega dels temps del nefast ministre Montoro, del PP, que anava per Andorra pressionant banquers per construir proves falses contra polítics catalans). És a dir, mil milionets d'euros. Hi renunciarà Marga Prohens, en nom de la unitat d'Espanya? No seria gens estrany, ja que, fa ben poc, l'Ajuntament de Palma (també governat per PP i Vox) va renunciar a 13 milions d'euros de fons europeus que anaven destinats a carril bici, busos ecològics i un projecte de zona sostenible a dins de Palma. La condonació d'una part del deute de les comunitats amb l'Estat és un exemple clàssic de peix al cove, i el fet d'estendre la mesura a totes les comunitats autònomes, un paradigma de cafè per a tothom. Però el refranyer patriòtic és taxatiu en aquests casos: antes honra sin barcos que barcos sin honra, diu una dita. I una altra, encara pitjor, la maté porque era mía.

Sebastià Alzamora és escriptor
stats