07/01/2022

Les noves incomoditats de 'MasterChef'

2 min

Dijous al vespre, MasterChef Junior, l’edició infantil del concurs de cuina de TVE, arribava a la final amb un nyap que ens permet aprofundir en la mala gestió que la cadena ha fet del cas Verónica Forqué. El programa anava fins a Cadaqués amb els nens concursants i allà desenvolupaven una prova que després cataven alguns dels participants de la versió adulta. Era una gravació feta temps enrere, i una de les persones convidades havia sigut l’actriu Verónica Forqué, la concursant que es va suïcidar el mes passat i que mesos abans havia renunciat a continuar participant en el programa perquè no se sentia amb forces. Com ja vam explicar en aquesta columna, no es pot responsabilitzar en cap cas el programa ni la cadena del tràgic final de l’actriu, perquè les causes que envolten aquest tipus de mort són molt més complexes. Amb tot, també vam apuntar la importància que l’ens públic revisés les situacions de vexació i pressió a què se sotmet alguns participants i els criteris de selecció dels concursants, que en massa ocasions responen a una priorització dels aspectes emocionals o conductuals que arrosseguen el desenvolupament del programa a una ètica dubtosa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

A MasterChef, tot i fer esforços per desmarcar-se del desenllaç del cas de Verónica Forqué, l’actriu ara els suposa una incomoditat que no saben gestionar. En aquesta ocasió, la productora del programa va optar per eliminar la seva presència en la versió infantil a partir de manipular el muntatge original. Van reconstruir l’escena on els exconcursants valoraven els plats preparats pels nens com si Forqué no hi hagués anat. La cadena va comunicar que era una decisió feta “per respecte a la mateixa actriu i a la seva família”. Però hi ha solucions que no són tan senzilles com poden semblar i més aviat es poden convertir en un nyap. Forqué no es va veure mai, però en breus ocasions es va sentir fugaçment la seva veu lloant els plats de les criatures. L’actriu es va convertir en una presència etèria estranya. El fet que els espectadors fossin coneixedors de la mutilació de l’enregistrament encara feia més present i incòmoda la seva absència.

MasterChef ha optat per intentar esborrar Forqué del mapa. Primer explota el seu lamentable estat emocional, després fa espectacle de la seva retirada i un cop salta la notícia de la seva mort, se’n desentén i l’elimina com si mai hi hagués tingut cap vincle. Argumenten que la seva decisió de suprimir-la visualment és per “respecte a ella i a la família”, però si va ser una participació voluntària en condicions normals i lògiques, aquesta cancel·lació encara resulta més estranya i sospitosa. Com que ja ho van fer abans, en vida seva, si ara l’haguessin mantingut podia semblar que es continuaven aprofitant de la seva situació personal i el seu final. La segona mort televisiva de Forqué, dràstica, barroera i a cop de tisora a la sala de muntatge, intentant fer veure que no va existir, demostra que de respecte més aviat poc, que el programa està incòmode amb el tracte dispensat a l’actriu i la seva memòria. I que la camàndula de MasterChef Junior continua estant a l’altura de la seva poca categoria professional.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats