24/07/2019

On és el gran reportatge sobre els Pujol?

2 min

Diumenge, la portada d’aquest diari es preguntava quin serà el llegat polític de Jordi Pujol coincidint que ja fa cinc anys de la seva confessió. El comunicat, en què el polític admetia que durant molts anys havia ocultat una fortuna a Andorra fruit d’una deixa del seu pare, va sacsejar la societat catalana. La notícia va portar cua també en l’àmbit periodístic, perquè destapava la caixa dels trons sobre els suposats privilegis i influències que la família havia tingut en les esferes dels negocis i la política gràcies al càrrec del pare. Els diversos escàndols al voltant dels negocis d’alguns fills de Jordi Pujol, les irregularitats fiscals del clan familiar, el culebró de María Victoria Álvarez i els seus vincles amb el PP per venjar-se de la família, les escoltes de La Camarga en què sortien escaldats i el repicó de la mare superiora de la congregació demanant traspassar missals a la biblioteca del capellà de la parròquia són alguns dels episodis que conformen una etapa políticament i mediàticament convulsa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Si bé els telenotícies de TV3 en van anar informant periòdicament cada vegada que es produïa un fet destacable, el que resulta incomprensible és que cinc anys després de la confessió de Jordi Pujol no hi hagi hagut a la televisió pública cap bon reportatge d’investigació i en profunditat per explicar a l’audiència què va passar amb tot plegat. Hem vist tota mena de documentals sobre les clavegueres de l’Estat, les garrotades de l’1-O ens les sabem de memòria, ens han explicat el referèndum del dret i del revés, l’abans i el després. Però de Jordi Pujol i tots els afers familiars, qui ens en pensa donar els detalls? ¿Algun dia ens faran un '30 minuts' sobre el cas Pujol? ¿Un 'Sense ficció' que posi ordre a les trames familiars?

Cal, sense cap mena de dubte, un reportatge d’investigació periodística que aclareixi els misteris al voltant de la família. Que s’expliqui què hi ha de cert i què no abans que el pas del temps ho perpetuï com una llegenda i que l’oblit distorsioni els fets. Que cinc anys després de la confessió de Pujol no s’hagi fet un reportatge sobre tot plegat és inaudit. Sigui quin sigui el llegat polític que deixi Jordi Pujol, el que és indubtable és que va ser 23 anys president del país, i si al voltant de la seva figura hi ha esquerdes els ciutadans tenen dret a saber-ho i la televisió pública té el deure d’explicar-ho.

La televisió no només se significa per allò que emet, sinó també per allò que omet. I és obvi que sobre els escàndols dels Pujol s’hi està passant de puntetes. Evitar un reportatge sobre aquesta qüestió encara provoca més sospites, sobre el que descobriríem i sobre la independència del mitjà. Que en cinc anys no s’hagi fet res, és per por? Per evitar problemes? Perquè hi ha algú que ho impedeix? Perquè prefereixen que el faci La Sexta? O Netflix? O potser perquè esperen que Jordi Pujol ja no hi sigui per posar-se a treballar? Ves a saber. Potser és que estan esperant a commemorar el desè any de la confessió perquè sigui un aniversari més rodó.

stats