29/09/2021

Sarkozy i el discurs espanyolista de la por

2 min

Nicolas Sarkozy, president de la República Francesa entre el 2007 i el 2012, ha participat en la convenció del PP i hi ha dit: “El separatisme no és simplement un problema espanyol. Si Espanya s’hagués de desmembrar, tot Europa en pagaria un preu, perquè hi ha tendències secessionistes a França, a Bèlgica i a tot Europa”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Sarkozy ha dit el que l’independentisme català ha comprovat de primera mà: Europa és un club d’estats i els estats no volen més estats. Excepte quan els convé, com hem vist amb l’ingrés a la Unió Europea de Txèquia, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Letònia i Lituània (2004) i Croàcia (2013). I, pel que sembla, la UE no està especialment afectada pel preu que ha hagut de pagar de tots aquests socis recents. Ni del que pagarà aviat, perquè també piquen a la porta comunitària Macedònia del Nord, Montenegro, Sèrbia, Bòsnia i Kosovo. I Escòcia ja ha demanat tanda perquè la creu de Sant Andreu onegi a Brussel·les si guanya el referèndum que la primera ministra Sturgeon ha promès per al 2023. ¿Europa pagarà algun preu per admetre Escòcia, si arriba el cas, o n’estarà encantada?

D’un polític demòcrata europeu s’espera que digui que cal respectar la voluntat popular dels territoris que volen ser independents. I si tant l’amoïna que l’exemple de Catalunya o del País Basc s’escampi a França, que demani a l’estat espanyol que s’espavili amb alguna cosa més que serveis secrets, jutges i policies i reformi l’estat per fer-lo més inclusiu. Però, esclar, això era una convenció del PP i, al costat de Casado, Sarkozy hi era per fer un favor, el de repetir la cançoneta: “Només hi ha una Espanya unida, amb un rei, una capital, Madrid, i amb una Corona que garanteix la unitat d’Espanya. I això no pot canviar. Mai”. Quan s’ha de dir en veu alta, és que no les tenen totes.

Antoni Bassas és periodista
stats