07/09/2022

La senyora de fer feines i el jardiner

2 min

Llegim a l’ARA que amb la nova normativa que ha aprovat el govern espanyol “les empleades de la llar podran començar a cotitzar per a l'atur a partir de l'1 d'octubre”. Hi ha també més novetats. “Fins ara, a una treballadora de la llar se la podia acomiadar per desistiment, és a dir, per desconfiança de la persona que contracta, i no calia donar cap mena de justificació. Ara el govern espanyol elimina aquesta figura, perquè considera que és una «forma d'acomiadament sense causa»".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Per lògica, aquest sector, com el dels jardiners, el dels mags i el dels artistes, lampistes o cangurs i professors particulars, hauria de ser autònom. No veig cap diferència entre un senyor que manté un jardí particular i la senyora que manté l’interior de la mateixa casa, tot i que el govern espanyol ja ha dit que “la mesura és feminista”, esclar, perquè en aquest sector només hi ha dones. La llei, fins ara, preveia això de l’acomiadament per desistiment, que té lògica, perquè el particular no és un empresari. Per tant, si la senyora es trencava la cama, tenia covid o es quedava embarassada i no podia anar a treballar, passava com amb els autònoms: que no hi anava i no cobrava. Exactament igual que li pot passar a una senyora autònoma que expliqui receptes o analitzi sèries en un programa de ràdio. Aquesta senyora de la ràdio, autònoma, pot fer deu anys que treballi al programa, que si demà el director li diu que no hi torni més, perquè no li agrada com ho fa, no tindrà atur. Com el jardiner, el mag, el lampista...

El “fals autònom” és aquell que té una relació laboral amb algú altre (una empresa, per exemple) continuada, durant anys. Li poden abaixar el sou, canviar-li el dia de feina, dir-li que el mes que ve no hi vagi, dir-li que no hi vagi mai més. No cobra a l’estiu, ni per Nadal, esclar. No té dret a atur tot i que faci vint anys que treballa al mateix lloc. Que la senyora de fer feines sí que tingui atur i no pugui ser acomiadada per desistiment sembla una bona notícia. Jo crec que farà que els particulars s’ho pensin dues vegades a l’hora de contractar, perquè tindran por. Buscaran empreses.

Empar Moliner és escriptora
stats