Bon dia 10/01/2023

Taula per a dos a Barcelona

2 min

Xavier Trias s’ha anotat un punt intel·ligent convidant a dinar l’alcaldessa Ada Colau. La política ha arribat a un nivell tan alt d’agressivitat que ha estat notícia literalment, és a dir, ha estat una cosa nova, aquesta escena de dos adversaris polítics compartint l’estona del dinar. La imatge de fair play pocs mesos abans de tornar-se a enfrontar a les urnes, i amb l’històric que acumulen tots dos a les motxilles, és més disruptiva i sorprenent que un cop de puny. És la humanització de l’adversari. I una mica allò de “fins fa no gaire temps, a Barcelona les coses es feien així”. Per això ha tingut tant d'èxit als mitjans.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però, per descomptat, la principal habilitat de Trias és haver capit que Colau acceptaria la invitació, perquè a l’alcaldessa també li anava bé suggerir, amb aquesta imatge discreta, que les eleccions a Barcelona quedaven reduïdes a un assumpte binari de models de ciutat. En aquesta taula, diu la foto, només hi seuen dos, com si Collboni i Maragall no comptessin per a la gran final.

En canvi, Pere Aragonès no tindrà aquest problema la setmana que ve, quan es reuneixin a Barcelona Emmanuel Macron i Pedro Sánchez. A la taula dels grans només hi seuen els estats.

És normal que Aragonès saludi el president de la República Francesa quan ve a la capital del país, però la Generalitat hauria d’aconseguir que la presència del president de Catalunya no servís només als propòsits propagandístics de Sánchez. Serà difícil, perquè l’elecció de Barcelona per a la cimera hispano-francesa és propagandística, precisament, i no té res a veure amb cocapitalitats ni veïnatges, sinó amb la fal·lera de la Moncloa de proclamar urbi et orbi la fi del Procés. O que ho sembli davant les càmeres.

Antoni Bassas és periodista
stats