Política 10/01/2023

Aragonès serà a la cimera hispano-francesa malgrat que la veu "partidista"

Considera compatible ser present a la reunió i que alhora ERC sigui a la manifestació en contra

3 min
El president Pere Aragonès i la consellera Laura Vilagrà aquest dimarts.

BarcelonaEl Govern no ha volgut dilatar més la decisió. El president Aragonès serà present a la cimera hispano-francesa del dia 19 que reunirà a Barcelona el president espanyol, Pedro Sánchez, i el president francès, Emmanuel Macron. No era una decisió fàcil, tenint en compte que Sánchez la vol utilitzar per fer una mena d'escenificació del fet que, segons ell, a Catalunya s'ha acabat la tensió fruit del Procés. Així, Aragonès considera que el govern espanyol vol fer servir la cimera per a "fins partidistes" però que, tot i això, no pot deixar d'anar-hi. "Creiem que la representació institucional del Govern ha de ser ocupada", ha dit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cimera, que serà al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), és compromesa per al Govern per un segon motiu: ERC va anunciar aquest dilluns que participarà en la manifestació independentista que s'ha convocat en contra de la celebració d'aquesta reunió entre Espanya i França. Per tant, Aragonès, que és el coordinador nacional d'Esquerra, serà a la cimera mentre el seu partit és present en una protesta a les portes de l'acte. Plaja ha confirmat que no hi haurà representants del Govern a la manifestació, però ha considerat compatible la posició d'Aragonès amb la del seu partit. "La cimera i la mobilització són actes diferents i al Govern li pertoca ser a l'acte institucional. Són dos actes complementaris i l'independentisme ha de ser a tot arreu", ha justificat Plaja. El Govern intenta així fer equilibris entre dues esferes diferents: no perdre un peu al carrer a través d'ERC –malgrat els riscos de sortir rebregat de la manifestació– i mantenir un paper institucional a ulls dels governs espanyol i francès.

Quin paper tindrà Aragonès el dia 19? La Moncloa vol que formi part de la salutació protocol·lària inicial. És el paper que dona sempre als presidents autonòmics de la comunitat on se celebra la trobada. Així ho fa fer al novembre amb Ximo Puig en una cimera hispano-romanesa a Castelló. Hi ha serrells per tancar, però. És evident que Aragonès no serà present en la trobada formal entre Sánchez i Macron, però cal veure si tindrà l'oportunitat de dir algunes paraules i, si la tingués, quin serà el seu discurs.

La cimera hispano-francesa s'ha acabat enverinant per les paraules de diumenge del ministre de la Presidència, Félix Bolaños. Si ja era evident que escollir Barcelona no era gratuït, ell es va encarregar de verbalitzar-ho proclamant que "la tensió que es va viure el 2017 a Catalunya ja és història". Aquest dimarts Plaja ha lamentat les "provocadores" paraules del ministre i li ha replicat que l'independentisme és "ben viu".

Agenda internacional

Amb tots aquests elements a la balança i malgrat que les paraules de Bolaños van caure com una bomba a Palau, Aragonès ha decidit no deixar la cadira buida el dia 19. La qüestió de fons és que el president ha volgut prioritzar en aquest mandat reactivar l'agenda internacional de la Presidència de la Generalitat i la cimera li proporcionarà un contacte, sigui més fugaç o més sòlid, amb el president Macron. Això és el que, amb tota probabilitat, ha acabat pesant més en la decisió final. "Creiem en la diplomàcia política amb figures de primer nivell com és el president Macron", ha dit Plaja. En els últims mesos, Aragonès ja ha pogut exhibir una encaixada amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el vicepresident, Margaritis Schinas, i els comissaris de Justícia, Didier Reynders, i Mercat Interior, Thierry Breton.

Finalment, entre Espanya i França hi ha un projecte pel qual el president català ha mostrat molt interès: l'hidroducte Barcelona-Marsella. De fet, aquest mateix dimarts la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha intentat apagar el foc de Bolaños desvinculant la cimera del Procés i centrant-la en l'hidroducte. "És la principal infraestructura energètica que es construirà a Europa", ha dit.

El desgast

Prengués la decisió que prengués, la Generalitat estava abocada a assumir-ne un desgast, com ja s'ha vist aquest dimarts. Junts li ha reclamat a Aragonès "explicar els motius pels quals va a la cimera", mentre que la CUP li ha exigit que rectifiqui, ja que, segons el diputat anticapitalista Xavier Pellicer, anar-hi implica "avalar un control de l'Estat sobre Catalunya" i "un relat que diu que el conflicte democràtic s'ha acabat".

A l'altre cantó, el PSC li ha retret que el seu partit, ERC, vagi a la manifestació: "ERC ha de decidir si vol ser un partit assembleari antisistema o un partit de govern", ha dit la diputada Alícia Romero. "És complicat ser a missa i repicant", ha convingut el diputat dels comuns David Cid. Sigui com sigui, fonts d'ERC precisen que la seva presència a la protesta no s'ha d'entendre com que estan en contra de la cimera, sinó que aprofitaran "el focus" de la reunió entre França i Espanya per manifestar-se "a favor de l'autodeterminació".

stats