Política 10/01/2023

ERC assistirà a la manifestació contra la cimera hispano-francesa

El Govern, però, no descarta que Aragonès participi a la trobada, a la qual serà convidat per la Moncloa

3 min
Pere Aragonès, Pedro Sánchez i Ursula von der Leyen, a la reunió del Cercle d'Economia a Barcelona.

BarcelonaLa cimera hispano-francesa que reunirà el 19 de gener a Barcelona els presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron comença a escalfar-se. Si diumenge les entitats independentistes anunciaven una manifestació en contra, aquest dilluns hi ha hagut tres ingredients nous a tenir en compte. Per una banda, ERC ha decidit sumar-se a la protesta, convertint-la en la més unitària des de fa temps de l'independentisme. Per l'altra, la Moncloa ha comunicat que oferirà al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i a càrrecs locals participar en la salutació inicial, pel fet que la trobada és a la capital catalana. Per acabar-ho d'adobar, el Govern no descarta que el president hi tingui un paper –mentre el seu partit es manifesta al carrer–, però encara no dona res per fet i hi veu molts serrells per tancar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Moncloa emmarca la invitació a Aragonès dins la normalitat. Segons ha explicat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ARA, l'argument del govern espanyol és que "sempre" se sol convidar el president autonòmic de la comunitat on se celebra la trobada. Ara bé, precisen que és un paper reservat a la salutació protocol·lària inicial. Dos exemples recents ho confirmen. Al novembre ja es va convidar el president valencià, Ximo Puig, a una reunió a Castelló entre Sánchez i el primer ministre romanès, Nicolae Ciucă, mentre que a l'octubre ja s'havia convidat el president gallec, Alfonso Rueda, a la cimera hispano-alemanya de la Corunya entre Sánchez i l'alemany Olaf Scholz. El president valencià, socialista, va acceptar la proposta. El president gallec, del PP, la va rebutjar.

Què farà el president Aragonès? Ara per ara, fonts de la Generalitat admeten que hi ha hagut els primers contactes amb el govern espanyol sobre la cimera, però asseguren que en tenen pocs detalls més enllà de la data. Assenyalen, en tot cas, que la invitació sol ser el procediment de la Moncloa en aquests casos. Les cimeres hispano-franceses són habituals i, per exemple, el 2006 el president Maragall va tenir la seva quota de protagonisme en la trobada a Girona entre el llavors president francès, Jacques Chirac, i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Pasqual Maragall, Jaques Chirac i José Luis Zapatero en la cimera del 2006.

Buscat per la Moncloa o no, la cimera posa en un compromís el govern d'ERC, perquè Pedro Sánchez, més enllà de convidar el president català, la vol fer servir com una mena d'escenificació que la tensió a Catalunya fruit del Procés ja s'ha acabat. En resum, per girar full. La Generalitat rebutja del tot aquest relat, però a la vegada difícilment pot posar-se del tot d'esquena a un esdeveniment que inclou un contacte d'Aragonès amb Macron –i Sánchez.

Les reserves d'ERC

Si Aragonès decideix tenir un paper el dia 19, ho farà amb el seu partit participant alhora en la manifestació que l'independentisme civil ha convocat en contra, i a la qual també s'ha sumat JxCat. Ho ha anunciat aquest dilluns la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha defensat que els republicans "sempre" hi són quan es tracta de defensar "l'amnistia i l'autodeterminació" i deixar clar que "l'independentisme és ben viu".

Ara bé, malgrat confirmar l'assistència, els republicans tenen alguna reserva. Una de les entitats convocants, l'ANC, s'ha convertit en un actor molt crític amb l'actual Govern perquè considera que ha posat fre al projecte independentista. ERC, que n'és ben conscient, ja ha advertit a través de Vilalta que no entendria que "una convocatòria per recordar a l'estat espanyol i al francès que aquí no s'ha acabat cap procés independentista es girés en contra del Govern". "Això no hauria de poder passar", ha dit.

El que els republicans temen, en definitiva, és que una protesta convocada teòricament contra Espanya i França s'acabi convertint també en una mostra de rebuig contra la Generalitat. Hi ha precedents que avalen el temor. L'ANC va convocar el desembre passat una manifestació en contra de la reforma del Codi Penal pactada entre ERC i el PSOE, i a l'última Diada també hi va haver consignes contra l'executiu.

stats