Publicitat
Publicitat

ABANS D'ARA

El vot de la dona (1917)

Serà aquesta l'única conquesta veritable que traurà la Humanitat d'aquesta guerra mundial en la que sembla que tots els homes s'empenyen en aniquilar-se?

El vot de la dona!

Per quins camins de sang, dol i sacrificis haurem aconseguit aquest dret que se'ns devia des de la primera legislació que va fer-se damunt la terra!

[...] En considerar més d'una vegada la ineptitud dels nostres governants, les petites i grans passions que els esclavitzen, la seva inconsciència, la seva falta d'idealitat i a voltes de civisme, he pensat amargament en el valor perdut d'aquelles dones que, posades en el seu lloc, haurien estat tan beneficioses.

[...] No crec que anessin més malament les coses en els municipis de la nostra pàtria, ni que ocorreguessin en ells més inconveniències, ni més injustícies [...]. Bé podria succeir que davant d'algunes dones de reconegut valer, els senyors edils -no sempre prou mesurats de llenguatge en la calor de llurs discussions- acabessin per adoptar unes formes més correctes.

[...] Hi ha algun exemple de que vagin pitjor que el nostre aquells estats que han reconegut a la dona el dret de votar? S'ha registrat alguna atzagaiada que obligués aquests països a retirar a la dona l'atorgament d'aquests drets?

Ja he citat Suècia i Noruega; podria fer-ho també amb Finlàndia i Dinamarca, així com alguns Estats de la Unió Americana, en què el vot de la dona és sols beneficiós. Però prefereixo constatar tan sols avui el que passà fa vint-i-tres anys a Austràlia, al ser-hi llavors atorgat el vot a la dona. Fou la seva primera tasca reglamentar el treball a domicili i els salaris o jornals femenins, el preu mínim dels quals és allà de 3 francs per 8 hores de treball.

Molt s'ha dit i pensat de les dones; moltíssim més mal se n'ha escrit encara... Però va arribant l'hora de la justícia als nostres drets, i l'avenir demostrarà als homes que necessiten a la dona per aconseguir aquella forma de govern ideal somiada per Plató en la seva República, això és: el govern dels bons pels millors.

Riure, malgrat tot

Més continguts de