10/05/2012

Xavier Verdaguer: "Tenir èxit està mal vist"

3 min
El Xavi dorm poc, aposta fort i sempre està de camí a algun lloc.

D'una idea a la següent, d'un projecte al pròxim, d'un lloc a l'altre; tota una vida emprenent i liderant. De repte en repte. El Xavi viu ràpid i intens; dorm poc, aposta fort i sempre està de camí a algun lloc. Empenta, il·lusió, nervi i un punt de bogeria. ¿És quan treballes que ets més feliç? Sí. Emprenent t'ho pots passar molt bé. Pares mai? Em costa molt: no suporto la rutina ni la monotonia. Necessito fer coses contínuament. ¿Això no és una fugida endavant? Per a mi tot té a veure amb el moviment i amb córrer. ¿Maratons també? Sí. Fa 4 anys vaig tenir un vessament cerebral i vaig pensar que potser no podria tornar a caminar mai més: la reacció va ser començar a córrer maratons. El Xavi és això: reptes, al límit. Sempre fins a l'últim l'extrem i conseqüència.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

NÉIXER O FER-SE. Té un discurs optimista i en lloc d'obstacles parla de motivació extra. Constantment i en qualsevol context. ¿L'emprenedor ho és a la feina i a la vida? Sí. Ser emprenedor és una actitud: es tracta de tenir un somni i fer-lo realitat. ¿No hi ha res impossible? No. Només hi ha coses molt difícils d'aconseguir. Has aconseguit tot el que volies? No. De fet, diria que ho tinc tot per fer: l'aventura d'emprendre és permanent. Passió o felicitat, què és més important per arrencar un projecte? La passió que hi poses et dóna la força; la felicitat te la trobes pel camí. Emprendre enganxa? Sí: és addictiu i és fantàstic. Sóc un emprenedor en sèrie: després d'un projecte, n'arrenco un altre. Paro, comparo i pregunto: ¿Això no és com canviar de nòvia constantment? Sí, existeixen paral·lelismes. Llavors, ¿la millor part ve sempre al principi? La clau és reinventar-se constantment. I què més? Viure el dia a dia i portar al present la felicitat que projectem al futur.

ÈXIT I FRACÀS. Seguim. Contesta concentrat i ignora el mòbil que sempre sona massa. ¿És tan important com diuen el fracàs? Sí. Sense fracàs no es pot tenir èxit. El que no es pot fer és cometre dues vegades el mateix error. Quin ha estat el teu gran fracàs? Arruïnar-me. D'un dia per l'altre em vaig trobar que no podia pagar les nòmines de les 24 persones que treballaven per a mi ni assumir els préstecs que tenia. ¿Ens falta cultura del fracàs aquí? Sí. I de l'èxit: tenir èxit està mal vist. Tenim enveja dels que tenen èxit. I això fa que nosaltres mateixos no ambicionem tenir-ne, quan aquesta gent haurien de ser referents i exemples a seguir. Què hem de fer per tenir més èxit com a societat? Formar menys directius i més emprenedors: ara mateix el que necessitem són emprenedors. S'ha de dignificar la seva figura.

IDEES I DINERS. Té un discurs ferm i les idees clares; és generós i està convençut que el futur passa per la cooperació. I respon a les preguntes sense dubtar. Ni un segon: tinc una idea i no tinc calés. Què faig? Si tens una idea, treballes i t'apassiones, trobaràs diners: hi ha més diners que bones idees. ¿És un bon moment per emprendre? El millor moment i en el millor lloc. La crisi sacseja: quan hi ha problemes, hi ha oportunitats. Què té Silicon Valley que no tinguem aquí? Energia positiva: aquí tenim talent, creativitat, inversors, universitats, qualitat de vida i un entorn increïble. Barcelona és la millor ciutat del món. Però ens falta l'energia positiva, les ganes, la il·lusió i l'ambició que tenen allà. Ens ho hem de creure més? Sí: de petits ens haurien d'ensenyar a liderar més i a explicar millor les nostres idees i somnis, a comunicar millor i, en definitiva, a apujar l'autoestima. Perquè si no ens ho creiem nosaltres, no s'ho creurà ningú.

stats