1 de cada 5 homes valencians reconeix haver pagat per sexe alguna vegada al llarg de la seva vida

Les universitats de València i Elx denuncien que la xifra de dones prostituïdes oscil·la entre les 10.000 i les 13.000

Ara
3 min
Una dona exerceix la prostitució a una carretera, en una imatge d'arxiu

ValènciaUn de cada cinc homes valencians majors de 18 anys (el 19,5%) afirma haver pagat per sexe alguna vegada al llarg de la seva vida. És una de les dades més destacades dels estudis fets per la Universitat de València (UV) i la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) amb el suport de la conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública sobre la situació de la prostitució al País Valencià i sobre la percepció sobre aquest fenomen que té la ciutadania. El primer ha sigut elaborat pel catedràtic de sociologia de la UV Antonio Ariño, i el segon pel catedràtic de dret penal i director de l'Institut Crímina de la UMH Fernando Miró.

El document alerta que la xifra de dones prostituïdes oscil·la entre les 10.000 i les 13.000 i que correspondrien al perfil d'una dona jove, amb poca formació educativa, provinent de classe social baixa, d'entorns familiars humils i vulnerables i majoritàriament estrangera. Pel que fa als homes que són clients, en la majoria de casos, a més de prostitució, consumeixen pornografia.

Ariño ha denunciat l'existència del que ha batejat com a Corredor Mediterrani de la Prostitució 2.0, on es poden trobar "més de 52.000 anuncis, de només sis portals web, que referencien més de 1.700 pisos que se sumen als 164 prostíbuls" que les forces i els cossos de seguretat de l'Estat tenen identificats al País Valencià.

Per la seva banda, Miró ha destacat que el 37,2% dels 1.480 entrevistats accepten l'existència de la prostitució, malgrat que 7 de cada 10 són conscients que, si pogueren escollir, les dones no triarien exercir-la i 8 de cada 10 assumeixen que les víctimes de prostitució pateixen abusos i no tenen control sobre l'activitat que fan.

Els estudis també detallen que, per grups d'edat, el segment que més repulsa expressa cap a la prostitució són les persones de més de 65 anys i que el que mostra més acceptació és el dels adults d'entre 35 i 44, dins del qual només el 36% hi estan en contra. D'altra banda, malgrat que la prostitució de carrer o en espais públics és la que més rebuig general genera (81%), el percentatge es redueix sensiblement quan s'exerceix o contacta en pisos o mitjançant internet, cosa que evita que sigui visible.

Canvis en la legislació estatal, autonòmica i local

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha assegurat aquest dimarts que el País Valencià "ha assumit el compromís de liderar el procés per abolir la prostitució a Espanya" i que el Consell ja prepara una sèrie de propostes elaborades des del Fòrum per a l'Abolició de la Prostitució per adoptar canvis en la legislació estatal, autonòmica i local "que sancionen el consum de sexe pagat i garanteixin l'atenció integral a les dones prostituïdes".

Bravo ha lamentat que "el sistema prostitucional hagi aconseguit que una part important de la societat cregui que invisibilitzar el problema és equivalent a resoldre'l" i ha subratllat que els dos estudis "no són una fi en si mateixos, sinó les eines amb les quals cal construir el marc legal i polític que coadjuvi a abolir la prostitució".

La consellera també ha emfatitzat que el 95% de les víctimes de la prostitució són dones i que el 99,7% dels consumidors de sexe pagat són homes, dades que permeten concloure, segons la seva opinió, que es tracta d'una activitat "masclista". En aquest sentit, ha afegit que "el fet que la prostitució lèsbica sigui inexistent és la prova que estem davant d'una institució on convergeixen totes les injustícies i violències contra la dona". "La prostitució suposa un mecanisme de control social sobre la dona i de dominació d'una sexualitat masculina especialment agressiva i humiliant contra ella", ha emfatitzat.

Per a Gabriela Bravo, una societat democràtica "no pot acceptar" que hi hagi "dones que es vegin obligades a vendre el seu cos per poder sobreviure". Per això "cal acabar amb les posicions regulacionistes i negacionistes" i fer-ho "amb les dades contrastades per estudis rigorosos", ha conclòs.

stats