País Valencià 13/10/2020

La Generalitat Valenciana vol sancionar els participants en una marxa ultra per l'exhibició de simbologia nazi

El Consell afirma que aquesta actuació vulnera la llei autonòmica de memòria democràtica

Ara
2 min
Seguidors de formacions d'extrema dreta en una marxa celebrada al barri de Benimaclet de València amb motiu de la celebració del 12 d'octubre

ValènciaLa conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana ha anunciat mitjançant un comunicat l'inici d'un procés sancionador contra les persones i organitzacions que van participar en la concentració celebrada ahir dilluns, 12 d'octubre, a València per la "vulneració de la llei autonòmica de memòria democràtica".

En el comunicat, la conselleria denuncia que durant aquesta mobilització "es van exhibir banderes franquistes i altres elements de simbologia nazi", i assegura que aquesta actuació suposa "una clara vulneració de la llei 14/2017 de memòria democràtica i per a la convivència" del País Valencià. En concret, cita l'article 40 de la norma, que fa referència als actes efectuats en públic que comporten "descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars, exaltació de la revolta militar o del franquisme, o homenatge a qui van donar suport a la revolta militar i la dictadura".

El departament que dirigeix Rosa Pérez Garijo ha sol·licitat a la Delegació del govern espanyol la identificació de les persones que exhibien aquests símbols i dels convocants de la concentració. També ha demanat tenir accés a les actes policials, si és que se'n van aixecar. Finalment, ha reclamat a la delegada del govern espanyol a València, Gloria Calero, una reunió per treballar conjuntament en la formació de les forces i cossos de seguretat de l'Estat en matèria de memòria democràtica i, així, garantir "el compliment de la llei" i evitar que es repeteixin "successos com els viscuts ahir".

Pérez Garijo conclou el comunicat assenyalant que la Generalitat Valenciana no permetrà "que es continuïn exhibint impunement símbols que suposen l'exaltació de la dictadura franquista i són contraris a la memòria democràtica".

stats