Alcoi es capbussa en la celebració dels Moros i Cristians

La festivitat va ser declarada d'Interès Turístic Internacional l'any 1980

La ciutat d'Alcoi (Alcoià) ja està submergida en la celebració dels Moros i Cristians, una festivitat que va ser declarada d'Interès Turístic Internacional l'any 1980.

Amb aquesta festa es commemoren els fets històrics ocorreguts el 1276, en concret les revoltes dels musulmans que habitaven la zona, i que van donar origen al patronatge de Sant Jordi, que, segons la llegenda, va aparèixer cavalcant per ajudar la ciutat en un batalla en la qual va morir el cabdill musulmà Al-Azraq. En agraïment, els ciutadans es van comprometre a construir un temple en honor seu i a celebrar-ho amb festes.

La celebració es divideix en tres dies. El primer dia se succeeixen les entrades, on la riquesa, el color dels vestits, la música, el barroquisme dels estendards i els girs que fan els caps d'esquadres capbussen el públic en un ambient de fantasia. El segon està dedicat al patró sant Jordi, i es tracta d'una jornada de devoció, amb diferents processons en les quals un nen vestit de soldat romà encarna la figura de sant Jordiet. El tercer dia és el de l'alardo, on regnen les escaramusses i els trabucs i arcabussos. Finalment, torna la calma després de la batalla, i des dels merlets del castell es veu aparèixer a sant Jordiet, que tanca les festes fins a l'any que ve.