Tots els partits valencians menys el PP critiquen la crida del cardenal Cañizares a incomplir les lleis d'igualtat de gènere

El PP defensa la "llibertat d'expressió" de l'arquebisbe de València tot i que considera que les declaracions són desafortunades

Els portaveus parlamentaris de les Corts Valencianes han lamentat avui la crida de l'arquebisbe de València, Antonio Cañizares, a desobeir les lleis de gènere, paraules que fins i tot el PP no veu "afortunades", encara que apel·la a la llibertat d'expressió i lamenta la "campanya" contra el cardenal.

El portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha anunciat que promouran per al proper ple una declaració institucional de repulsa a les paraules de Cañizares i ha titllat "d'hipòcrita" que el PP defensi a les Corts lleis d'igualtat i després sigui "timorat amb qui clarament crida a la insubmissió" d'aquestes normes.

Al seu judici, Cañizares s'ha convertit en "el líder de l'oposició" i el PP "va arrossegat de les posicions polítiques" de l'arquebisbe, que els "dirigeix com a titelles", per la qual cosa no "consentiran que es retorni a l'edat mitjana" als valencians ni que hi hagi "ingerències permanents" a través de la política.

Segons Mata, "algú està una altra vegada sembrant elements de discòrdia, en una ofensiva coordinada i dirigida de la dreta política i social", en la qual les posicions de Cañizares són "l'avantguarda d'aquesta lluita".

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha afirmat que Cañizares s'està convertint "en el portaveu de la dreta més rància", amb declaracions contra els refugiats, la minoria LGTB o per la desobediència de lleis, en defensa d' un model que "ni tan sols el PP s'atreveix a defensar" i que "fomenten l'odi i la violència de gènere".

La portaveu del PP, Isabel Bonig, ha contestat que l'arquebisbe exposa i defensa la doctrina de l'Església catòlica, igual que altres col·lectius defensen els seus valors, i que a Espanya la gent pot expressar-se lliurement, per la qual cosa és " desproporcionada, impròpia i inadequada" la "campanya" contra Cañizares.

No obstant això, ha precisat que " no és afortunada" l'expressió sobre la insubmissió a les lleis de gènere, perquè les lleis "cal complir-les sempre, t'agradin o no t'agradin", per la qual cosa al seu judici el cardenal ha fet "una referència no gaire encertada" i no ha estat "proporcionat o adequat".

Bonig ha insistit que Cañizares exposa la doctrina de l'església, "i qui vulgues l'accepta i qui no, no", i ha recordat que l'exdiputada d'EUPV Marina Albiol va dir en les Corts que no li agradaven les lleis del PP i no les compliria, i el conseller d'Educació ha dit que no complirà la Lomce perquè no li agrada, i "tan malament" estan aquestes paraules com les altres.

Segons l'opinió del portaveu de Ciutadans, Alexis Marí, Cañizares "s'ha ficat un gol en pròpia porta i en l'últim minut" amb unes declaracions "desencertades", a més " d'homòfobes i misògines", que "danyen la convivència pacífica" entre totes les persones, perquè no creu que Déu vulgui més a uns que a uns altres.

Per al portaveu de Podem, Antonio Montiel, l'arquebisbe "confon la moral amb la llei", i ha destacat que de la mateixa manera que ells respecten la moral que representa Cañizares, " a ell li toca respectar profundament" les lleis que emanen de les institucions democràtiques, no cridar a la desobediència civil.

El + vist

El + comentat