Esquerra Unida i Esquerra Republicana neguen estar a punt de tancar un pacte amb Podem i Compromís per al 20-D

Les direccions de la formació d'esquerres i dels republicans afirmen que no han rebut cap proposta per bastir una candidatura de partits progressistes valencians

Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) i Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) han sortit aquest divendres al pas de la informació  publicada aquest dijous pel setmanari El Temps sobre la possibilitat que aquestes dues formacions arriben a un acord electoral amb Podem i Compromís, desmentint tots dos partits que les negociacions per bastir una candidatura única de partits progressistes valencians estiguen a punt de fructificar en un pacte per concórrer de la mà a les eleccions generals del 20 de desembre.

Tant la direcció d'EUPV com la d'ERPV han negat en sengles comunicats haver rebut una proposta en ferm ni per part de Compromís ni de Podem per formar part d'una candidatura en forma de coalició que segons la informació d'El Temps s'anomenaria 'Decidim'. "Des d’Esquerra Unida desmentim que estiga tancat o a punt de tancar-se amb la nostra organització cap acord electoral", explica la formació en un comunicat en el qual lamenta la filtració a la premsa d'un document que ni tan sols ha rebut aquesta organització.

En aquest sentit, Esquerra Unida assegura que "l’estil de filtrar documents que encara no han estat presentats ni consensuats amb la nostra organització no beneficia l’enteniment i el clima que hauria de donar-se en una negociació", alhora que carrega durament contra Compromís, a qui acusa d'haver filtrat el text del suposat acord per les diferències que mantenen el Bloc i Iniciativa. "Els problemes interns que puga tindre una organització política s’han de resoldre en el seu marc i no en les relacions amb altres forces que han d’estar basades en la confiança mútua i en la discreció".

En la mateixa línia, els republicans han desmentit haver rebut cap proposta concreta, tot i que fonts del partit expliquen a l'ARA que en l'Aplec del Puig celebrat el passat 24 d'octubre des del Bloc se'ls va informar de la voluntat de conformar una coalició valencianista en la qual ERPV hi podria participar. Aquesta, segons les mateixes fonts, ha estat l'única conversa que han mantingut sobre una possible entesa electoral.

Tot i no haver mantingut cap contacte formal per conformar aquesta candidatura valenciana, ERPV reitera que la seua voluntat és la "conformació d’una ampla plataforma valencianista i d’esquerres amb l’objectiu d’aconseguir un grup parlamentari propi i d’estricta obediència valenciana a les Corts espanyoles, articulat sobre la base del dret a decidir del poble valencià".

Per últim, Esquerra Republicana explica en un comunicat que ells no tenen cap acord amb Esquerra Unida malgrat "les relacions cordials" que mantenen amb aquesta formació i que per tant no formen part del projecte 'Unitat Popular' –com assenyala l'article d'El Temps–.