La Fiscalia obre diligències per investigar si l'arquebisbe de València va cometre un delicte d'odi contra gais i lesbianes

El col·lectiu Lambda i una cinquantena d'entitats van denunciar el cardenal per les seves paraules contra "l'imperi gai i les ideologies feministes"

La Fiscalia de València ha obert diligències d'investigació penal per determinar si el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, va cometre un delicte d'odi en unes declaracions en les quals va defensar el "bé de la família cristiana" davant " l'imperi gai i ideologies feministes".

Aquesta investigació, han confirmat a Efe fonts del ministeri Públic, té l'origen en la  denúncia que el col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals va interposar el 3 de juny, i suposa el tràmit habitual, han assenyalat les mateixes fonts. La responsable de donar tràmit a aquest expedient serà la fiscal delegada de delictes d'odi, Carmen Andreu.

En una missa celebrada en el Pontifici Institut Juan Pablo II de València el 16 de maig, Cañizares va lamentar que en els últims anys "ha assistit a una important escalada contra la família per part de dirigents polítics, ajudats per altres poders com l'imperi gai i certes ideologies feministes".

Sobre la propera aprovació al País Valencià i altres autonomies de "lleis que fomenten la ideologia de gènere", Cañizares va opinar que es tracta de "la més insidiosa que hi ha hagut en tota la història de la humanitat".

Al cap d'uns dies, el 2 de juny, el cardenal arquebisbe de València va fer pública una carta oberta a la diòcesi en la qual indicava que "ni és homòfob, ni xenòfob, ni sexista" i que se sentia "condemnat" per "prejudicis" i lectures "esbiaixades" de la seva homilia.

En aquesta mateixa carta va apuntar: "Retiro aquelles paraules de la meva homilia, no aquestes, que hagin pogut ferir o molestar algunes persones".

En la seva denúncia, el col·lectiu Lambda va considerar que les paraules de Cañizares "sobrepassen la llibertat d'expressió i poden estar considerades com a delictes d'odi". Els responsables d'aquest col·lectiu no van considerar "suficient" la carta posterior de Cañizares.

Aquest, però, podria no ser l'únic problema judicial amb què es pot trobar el cardenal arquebisbe de València, ja que la  Xarxa Espanyola d'Ajuda al Refugiat ha interposat una denúncia per la via penal contra el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, per apologia de delictes d'odi, arran de les seves paraules contra "l'imperi gai" i els moviments feministes i per preguntar-se si els refugiats "eren blat net"