País Valencià 03/10/2014

L'Audiència de Castelló rebutja els recursos que demanaven l'ingrés immediat a presó de Carlos Fabra

El tribunal considera que la pena de quatre anys és la suma de quatre delictes, per la qual cosa no trenca l'acord de no suspendre l'entrada a presó a penes de més de 3 anys

Efe
2 min

Castelló de la PlanaL'Audiència Provincial de Castelló ha decidit mantenir la suspensió de l'ingrés a presó de l'expresident del PP i de la Diputació Castelló, Carlos Fabra, mentre el govern espanyol es pronuncia sobre l'indult sol·licitat pel propi condemnat.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, l'Audiència ha desestimat els recursos de l'Advocacia de l'Estat i de la Fiscalia, als quals es va adherir la Unió de Consumidors, contra l'acte de la Secció Primera de l'Audiència que va acordar suspendre temporalment l'execució de la sentència de quatre anys de presó i multa per a Fabra.

L'acte justifica la decisió argumentant que la condemna de quatre anys de presó imposada a Fabra és la suma de quatre delictes, per la qual cosa no s'aparta de l'acord vinculant de l'Audiència pel qual s'acorda no concedir la suspensió temporal en penes superiors a tres anys.

"Ens trobem davant quatre penes d'un any de presó per cadascun dels quatre delictes contra la Hisenda Pública", recorden els magistrats, que consideren "de cap manera s'aparta la sala del referit acord", encara que asseguren que aquests acords "no són jurídicament vinculants".

Segons l'acte, els acords adoptats pels magistrats de les diverses seccions tenen naturalesa de "meres recomanacions, no sent obligatòries", i destaquen que la Constitució proclama "la independència dels jutges i magistrats que estan sotmesos únicament a l'imperi de la llei".

També la Llei Orgànica del Poder Judicial afirma la independència dels jutges i magistrats en l'exercici de la potestat jurisdiccional, la qual cosa, al seu judici, "entraria en col·lisió amb una pretesa força vinculant del decidit en una reunió no jurisdiccional".

A més, indica la Sala que els recurrents no aporten "cap argument nou" que no hagi estat valorat en el moment d'acordar la suspensió de l'execució de la pena en tant es tramita l'indult. Per això, afegeix, "hem de remetre'ns, sense més, al raonat en aquesta resolució".

La Fiscalia Anticorrupció s'oposava a aquesta suspensió per la "gravetat dels fets" i la "transcendència i alarma social" que havia provocat la mateixa, i demanava el "immediat ingrés a la presó" de Fabra.

L'Advocacia de l'Estat també va recórrer la suspensió, i el president de l'Audiència de Castelló, José Manuel Marco, va declarar la setmana passada que la decisió de la Secció Primera "no contribueix al prestigi de la institució judicial en el seu conjunt".

La secció primera de l'Audiència Provincial també es refereix en l'acte a la insistència del Ministeri Fiscal i l'Advocacia sobre que la reparació del dret a ser jutjat sense dilacions indegudes ja ha estat apreciada en la sentència amb una notable disminució de la pena.

Els magistrats indiquen que en la sentència no es va acordar "cap rebaixa de grau de condemna, sinó únicament l'aplicació del mínim previst", en apreciar-se les dilacions com a "atenuant simple i no qualificada".

En aquest sentit, creuen que no es produeix una "doble estimació de les dilacions indegudes", doncs "una cosa és aquest pretès doble efecte, que no té lloc, i una altra que vist el ja acordat, i atenent precisament a això, es tingui en compte com una circumstància més amb vista a suspendre l'execució de la pena".

stats