Ximo Puig reitera la negativa del govern valencià a introduir cap retallada més

Els experts afirmen que Rajoy està endarrerint la reforma del finançament per la situació catalana

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha manifestat que la solució a la reforma del sistema de finançament "no pot ser el xantatge", en referència a la retallada de 353 milions d'euros de les transferències de l'Estat anunciada la setmana passada per l'executiu espanyol fins que s'aprovi el pressupost del 2018. "No farem cap retallada més", ha anunciat el cap del Consell que ha exigit el pagament dels prop de 1.500 milions d'euros de la liquidació del 2016, "que ja són nostres" i que encara no han estat transferits.

Puig ha fet aquestes declaracions després de la reunió de la comissió mixta de Seguiment de la Reforma del Sistema de Finançament, que ha conclòs que la situació a Catalunya "està paralitzant la negociació" i en la qual els experts valencians han subratllat que el govern central "no té cap intenció" d'accelerar la reforma tot i que aquesta s'hauria d'haver produït ara fa quatre anys, quan va concloure el seu període de vigència previst, que era de cinc anys.

El cap del Consell ha assegurat que ajornar el nou finançament a causa de la situació política a Catalunya "no és guanyar temps, com plantegen alguns, sinó perdre un temps vital per resoldre el problema". El president valencià també ha afegit que el conflicte territorial va més enllà de Catalunya, i que el finançament és "un element clau per solucionar els problemes d'Espanya".

El PP defensa que la clau és "la bona gestió diària"

Les crítiques de Puig han estat contestades pel portaveu d'economia del Partit Popular a les Corts Valencianes, Rubén Ibáñez, qui ha defensat que "amb 30.000 milions menys aquesta comunitat va ser gestionada pel PP des de 2009 fins 2015". Ibáñez ha afirmat que la xifra demostra que "no tot està en la reclamació d'un canvi de model" i que és fonamental "la gestió diària".

Ibáñez també ha destacat que l'informe sobre el finançament autonòmic elaborat pels experts valencians ha estat lliurat "sense debat" amb els grups polítics. "Pensàvem que veníem a què ens informaren d'un document al qual podríem aportar o sobre el qual podríem debatre", ha lamentat Ibáñez.

El + vist

El + comentat