País Valencià 01/09/2021

Conclou la polèmica de l'ozonoteràpia a un malalt de coronavirus a Vila-real

El jutge ho va autoritzar perquè el malalt no havia respost positivament als tractaments dispensats

Ara
2 min
Un malalt de coronavirus a UCI

ValènciaEl tractament d'ozonoteràpia a un malalt greu de coronavirus de Vila-real, que ha suscitat gran rebuig entre metges i responsables sanitaris, cessarà aquest dimecres després que el jutge del cas decidís divendres passat revocar-ne l'autorització. La decisió del magistrat es fa efectiva avui i arriba després que l'Advocacia de la Generalitat Valenciana presentés un recurs contrari a un tractament que havia de dur-se a terme per personal extern al centre, ja que no forma part dels protocols ni de la cartera de serveis del sistema de salut.

El jutge va donar la seva autorització perquè la vida del pacient estava "en perill greu i els tractaments dispensats no havien fet efecte positiu", per això va considerar després que la sol·licitud del pacient havia de cedir davant "la negativa raonada dels metges", que "el que pretenen és salvaguardar la salut d'aquest pacient i dels altres". Per tant, al malalt de coronavirus, que continua ingressat a l'UCI de l’Hospital de la Plana, li serà retirada avui la teràpia amb ozó, encara que el jutge apel·lava en el seu acte a la prudència per evitar "eventuals canvis sobtats en el tractament mèdic" i possibilitar que la família, si ho considera, procedeixi al trasllat del pacient a un altre centre.

La decisió d'aquest magistrat es va conèixer un dia després que, en un cas similar, una jutge de Barcelona autoritzés el mateix tractament al considerar "acreditada" la "concurrència de circumstàncies excepcionals d'urgències" perquè la vida del pacient "corre perill", i va afirmar que la teràpia s'aplica en hospitals d'Espanya i d'altres països amb "bons resultats". La Generalitat de Catalunya va decidir imposar recurs davant la decisió d'aquesta jutge, però encara no ha estat resolt per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

 

Múltiples organismes s'han pronunciat en els últims dies en contra de la imposició judicial d'un tractament no autoritzat, inclosa la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que va assenyalar que "la clínica dels pacients ha d'estar en mans dels professionals sanitaris" i no d'altres instàncies".

La comissió permanent del Comitè de Bioètica Valenciana va mostrar la seva discrepància quan va assenyalar que l'ozó no té a la Unió Europea consideració de "producte sanitari" i que, encara que els pacients tenen dret a rebutjar un tractament, no poden exigir "tractaments no coneguts pel que fa a la seva eficàcia, efectivitat i seguretat". La comunitat sanitària del País Valencià es va bolcar amb els professionals de l'UCI de l'hospital que atenen el pacient amb nombroses concentracions el 24 d'agost passat. La Generalitat estudia, a més, emprendre accions contra la família per les seves greus acusacions contra l'hospital.

stats