País Valencià 23/05/2016

Àgueda Micó i Rafa Carbonell: "Aquest congrés ha servit per enfortir el Bloc"

La coordinadora nacional del Bloc Nacionalista Valencià i el portaveu del partit valoren positivament haver consensuat els membres de la nova executiva

Salva Almenar
4 min
Àgueda Micó, com a coordinadora nacional, i Rafa Carbonell, com a portaveu del partit, seran els encarregats de dirigir el Bloc durant els pròxims anys.

ValènciaDesprés de desenes d'hores de negociacions durant l'última setmana, dissabte, amb el temps per presentar candidatures superat, els equips d'Àgueda Micó i Rafa Carbonell van arribar a un acord 'in extremis' per presentar una llista única per liderar la nova etapa del Bloc Nacionalista Valencià. Una proposta d'executiva que ahir el plenari del 7è Congrés del Bloc va validar àmpliament amb el 87% dels vots. Encara a Fira València i mentre rebien la felicitació de militants del Bloc, Àgueda Micó i Rafa Carbonell –coordinadora nacional i portaveu del partit, respectivament– concedeixen a l'ARA la seva primera entrevista com a cares visibles de la nova direcció de la formació nacionalista.

Com valora l'acord que dissabte van subscriure les dues candidatures per evitar una votació de confrontació per la direcció del Bloc?

Àgueda Micó (À.M.): Estic molt contenta perquè crec que és positiu per al projecte del Bloc i per al país que hi haja acord. Tots hem hagut de cedir, però estic molt contenta perquè el meu equip estarà treballant en la nova direcció i, a més, amb la gent que aporta Rafa crec sincerament que podré treballar molt a gust. Així, pense que no tindrem cap problema d'incompatibilitats a l'hora de treballar a favor del Bloc per enfortir la nostra organització i poder donar resposta a les necessitats del nostre país.

Rafa Carbonell (R.C.): Estem satisfets perquè creguem que el pacte no sols era necessari per al Bloc, sinó que el consens era necessari per a Compromís, per als nostres socis de govern i també era necessari, entenem nosaltres, per al país. És el millor missatge que podíem enviar-li al país i a la societat valenciana perquè el Bloc ara no podia perdre's en batalles internes. Estem satisfets també perquè creguem que aquest no és un congrés tancat en fals i de fet estem convençuts que aquest acord, que començarem a fer-ho possible demà, en el dia a dia, ens permet llançar un missatge d'unitat i pensar que aquest equip convertirà el Bloc en el revulsiu de Compromís i també del país.

Han optat per una estructura d'executiva amb una bicefàlia. Quin resultat creu que pot donar aquesta fórmula?

À.M.: Si els dos som generosos el resultat pot ser molt bo. Ja estem acostumats a cedir i ser generosos. Ho estem fent a la Generalitat fruit de l'Acord de Botànic, a molts ajuntaments i també hi ha partits que tenen la figura de coportaveus. Sempre que hi haja voluntat de fer les coses bé, funcionarà.

R.C.: Independentment de les fórmules, crec en les persones i estic convençut que Àgueda Micó i Rafa Carbonell, amb la complicitat que podem generar i amb la relació i la confiança que tenim, podem fer bona aquesta forma de treballar al Bloc. Més enllà dels noms de coordinadora nacional i portaveu, estic convençut que dia a dia entre els dos puguem repartir-nos la faena de manera raonable i que aquesta unitat i unificació d'equips siga real, possible i, sobretot, productiva.

Com creu que surt el Bloc d'aquest congrés?

À.M.: Com a partit eixim reforçats, perquè quasi tots els militants es poden sentir representats per aquesta executiva. Crec que les discrepàncies i els problemes interns que puguem tindre és millor que els resolguem dins de l'executiva i no fora, de manera que aquest serà un bon espai per debatre i prendre les decisions que després hàgem de portar a la resta d'òrgans del partit.

R.C.: Reforçat. Aconseguim un Bloc fort per millorar Compromís, i un Bloc que està a les institucions i que va fent país. Els dos lemes de les candidatures –'Fent Bloc millorem Compromís' i 'Un país per construir'– són totalment compatibles amb l'espai d'acord al qual hem arribat. Ara tothom parla d'enfortir el Bloc, que és una necessitat. L'hem d'enfortir estructuralment i orgànicament i, sobretot, enfortir-lo per fer del partit una eina fonamental per donar servei a la societat, però també per donar un servei útil als centenars de regidors i càrrecs públics que tenim al Bloc.

Quin és el primer repte que creu que ha d'afrontar aquest nou Bloc?

À.M.: El primer, sense dubtes, és guanyar les eleccions del 26 de juny. A nivell intern, hem de configurar l'equip, calendaritzar les reunions, veure com ens reunim, fer el grup de WhatsApp de la nova executiva [riu]... Aquesta setmana ens dedicarem a coordinar el treball que hem de fer per engegar aquesta nova executiva.

R.C.: És cert que ara tenim una distorsió amb les eleccions espanyoles i l'equip haurà de centrar-se a fer una gran campanya per guanyar les eleccions del 26 de juny al nostre país. Després, el gran repte serà fer un bon reglament de funcionament de la nova executiva nacional, delimitant al màxim les responsabilitats ja no sols d'Àgueda i meues, sinó de tot el nostre equip per fer que la direcció del partit siga una màquina que vaja tot a una fent un Bloc imparable.

En acabar el seu mandat, quin objectiu li agradaria haver complert?

À.M.: Quan arribem al pròxim congrés vull que l'organització, el Bloc, estiga a l'altura de les institucions en les quals estem presents. Voldria que el nivell orgànic estiguera al mateix gran nivell que l'institucional i que el Bloc siga una màquina molt, molt potent en tots el sentits: a nivell electoral, a nivell intern, a nivell comunicatiu...

R.C.: Consolidar un Bloc fort amb dos objectius. D'una banda, per consolidar els grans resultats electorals que ha tingut Compromís i, d'altra, consolidar i millorar l'estructura de la coalició. Sabem que de moment no és possible que Compromís siga un partit únic ni una federació de partits però com a mínim trobar la fórmula amb els nostres socis perquè siga una coalició més estable que en l'actualitat.

stats