Judici contra Zaplana
País Valencià 11/10/2022

Anticorrupció demana 19 anys de presó per a Zaplana per organització criminal, falsedat, blanqueig i suborn

El jutjat d'instrucció número 8 també ha obert expedient a l'expresident José Luis Olivas i als empresaris Vicent i José Cotino

ARA / agència EFE
2 min
L'expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu

ValènciaLa Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar ahir dinou anys de presó i una multa de 40 milions d'euros per a l'expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, considerat el principal culpable d'una suposada trama de comissions il·lícites i blanqueig de capital que es va originar amb la privatització de la ITV i les concessions dels parcs eòlics.

El jutjat d'instrucció número 8 de València va notificar ahir també l'obertura de l'expedient de judici oral contra el successor de Zaplana i exministre de Treball, José Luis Olivas, i contra tretze persones més, entre les quals es troben els empresaris Vicent i José Cotino. Els presumptes delictes que ha citat el fiscal han estat el d'organització criminal, blanqueig, suborn i falsedat documental. En aquest sentit, el fiscal ha requerit al jutjat d'instrucció 18 –encarregat de dirigir el cas de l'empresa de la Diputació de València Imelsa– el testimoni complet de la petició que va formular la policia judicial per registrar el despatx de Ramiro Blasco –anterior advocat de l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent–, ja que va ser en aquell registre on es van obtenir els documents que van originar la investigació que ha acabat amb la sol·licitud de presó per a Zaplana.

L'escrit redactat per la Fiscalia Anticorrupció desgrana una operativa formada per persones que, "aprofitant-se dels càrrecs polítics que tenien o havien tingut i, ajudades pels empresaris, facilitaren l'obtenció de contractes públics a canvi de suborns".

Reitera la seva innocència

L'expresident de la Generalitat Valenciana ha reiterat la seva "absoluta disconformitat" amb l'acusació formulada cap a la seva persona i cap als altres catorze implicats, i ha lamentat la "instrucció inquisitorial" a la qual, segons Zaplana, ha estat sotmès en els últims set anys. També s'ha mostrat confiat que en l'acte del judici oral es puguin practicar les proves que li permetin acreditar la seva innocència i que "fins ara li havien estat vetades".

stats