País Valencià 28/07/2014

Un informe assegura que el País Valencià incomplirà l'objectiu de dèficit de l'1% marcat per a aquest any

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal creu que el pla del govern valencià s'ha de revisar i introduir "un conjunt ambiciós de mesures" per complir el dèficit

Europa Press
2 min
El conseller Moragues està a l'espera de saber si l'Estat recorrerà l'impost valencià. / ARA

ValènciaL'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) creu que és "molt improbable" que el País Valencià aconsegueixi complir amb l'objectiu de dèficit marcat per a l'any 2014 d'acord amb l'esborrany del Pla Econòmic Financer (PEF) que ha elaborat.

Així ho indica l'informe elaborat per l'AIReF sobre els Planes Econòmic Financers de les Comunitats Autònomes (PEF) que les comunitats incomplidores amb l'objectiu de dèficit de 2013 estan obligades a presentar per reconduir la senda de dèficit l'any en curs i el següent.

Aquest informe serà remès aquest dilluns amb caràcter previ al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d'aquest dijous, en el qual se sotmetran a aprovació els PEF. En el cas que aquestes comunitats autònomes no segueixin algunes de les recomanacions de l'informe, hauran de justificar públicament els motius i incorporar-los a l'expedient.

Autonomies sense marge

En l'argumentació de perquè en la majoria dels casos existeixen dubtes sobre la capacitat d'aquestes comunitats per reduir el seu dèficit fins al 1% del PIB fixat per 2014, l'informe assenyala que l'esforç de consolidació fiscal realitzat des de 2010 ha estat "gran", de gairebé dos punts del PIB amb caràcter general, i que a dia d'avui s'observa "cert esgotament" de les possibilitats d'adoptar mesures amb impacte econòmic a curt termini.

Fonts de l'AIReF justifiquen que, d'una banda, les despeses de les comunitats autònomes són "inelàstiques", ja que estan subjectes al cicle econòmic i a normatives bàsiques, mentre que els ingressos són "limitats", ja que depenen en gran part d'un sector de la construcció que encara no ha desenganxat i de transferències tributàries per part de l'Estat que els arriben amb un retard d'uns dos anys.

En aquest context, l'AIReF assenyala que "diverses comunitats preveuen estalvis d'escàs impacte econòmic, la qual cosa, en alguns casos, porta a un import global negatiu per la reversió parcial de mesures implementades en exercicis anteriors".

Concretament, l'organisme creu que els esborranys dels Plans Econòmics i Financers del País Valencià i Múrcia han de "revisar-se en profunditat amb la introducció d'un conjunt ambiciós de mesures". El de Catalunya ha d'ampliar-se amb mesures addicionals i Aragó ha de concretar alguna de les mesures incloses.

stats