País Valencià 24/11/2016

El cunyat de Barberá assegura que la senadora "ha mort de pena" i que la "principal aportació l'han tinguda els seus"

El marit d'una de les germanes de l'exalcaldessa assegura que la "tensió" a la qual estava sotmesa va "minar" la seva salut

Europa Press
3 min
Centenars de ciutadans van acudir dimecres a la Catedral de València per recordar Rita Barberá.

ValènciaL'advocat José María Corbín i cunyat de l'exalcaldessa de València Rita Barberá ha assegurat aquest dijous que la senadora "ha mort de pena, i, en aquesta pena, la fonamental aportació l'han tinguda els seus". Corbín ha afirmat que la família no creu convenient la presència d'institucions públiques i partits polítics en les honres fúnebres, però sí "de qualsevol persona" i del "poble valencià". Així, ha manifestat que polítics com Mariano Rajoy hi poden anar "com a amics", però "no com a representants polítics". "És el matís", ha resumit.

L'advocat s'ha pronunciat en aquests termes en una entrevista a la cadena COPE, recollida per Europa Press, en la qual ha agraït a "la gent, espanyols i valencians de bé, i a tots aquells que de forma espontània" van omplir la catedral de València aquest dimecres per resar per l'exalcaldessa en una convocatòria realitzada pel cardenal Antonio Cañizares. "Van abarrotar, van omplir la Catedral, i es va veure com amb emoció resaven i recordaven a Rita. Això era el poble, i això ens dóna raó de vida i de seguir lluitant", ha afirmat.

Encara que ha assenyalat que no és "un diagnòstic de metge", Corbín ha indicat que Barberá "ha mort de pena, i en aquesta pena la fonamental aportació l'han tingut els seus", i ha explicat com la família li va recomanar que s'apartés de les institucions per dedicar-se a la seva defensa.

"Sens dubte aquesta recomanació se li va reiterar de forma molt continuada per part de tota la família, sobretot quan es veia que l'assetjament estava buscant l'enderrocament per la via ràpida del maltractament físic al qual la sotmetien diàriament", ha dit, encara que ha recalcat que era coneguda la "bravesa de la seva actitud" i "com es rebel·lava davant les injustícies, aquesta mateixa injustícia que l'ha matat".

En aquesta línia, Corbín ha admès que Barberá patia molta "tensió, estava preocupada i es rebel·lava davant la injustícia del que estava ocorrent" perquè "no podia entendre les xifres de minuts consumits en un atac sense sentit". "Rita no entenia el que passava i tots sabem que, quan un no és capaç d'entendre el que passa, és difícil d'assimilar-ho", ha insistit.

"Han pogut amb ella"

"Tota la tensió venia donada per aquesta persecució que ningú de nosaltres enteníem i que era difícil d'explicar-l'hi", ha incidit. En aquest sentit, ha recalcat que l'exalcaldessa comentava amb els lletrats i l'equip jurídic que no entenia "que el que estaven dient per aquí era mentida" i es preguntava "com podia ser". "Això la tenia en una tensió permanent que ha anat minant la seva salut", ha dit. I per resumir: "Han pogut amb ella".

Al seu judici, a Espanya "la presumpció d'innocència ha estat enterrada fa molt temps, s'ha invertit la càrrega de la prova i la Constitució ha estat ficada en un congelador". Així, ha afegit que amb l'exalcaldessa "ni per un segon es va fer ús de la presumpció d'innocència". "Abans que el tema arribés a ella en l'inici, quan evidentment no havia estat ni tan sols investigada per les forces de seguretat, abans de ser imputada formalment, la presumpció d'innocència per a ella no existia", ha subratllat, per afegir que això "la va minar com mina qualsevol persona que confia en els seus conciutadans, que se sap demòcrata fins al moll de l'os i que creu en l'estat de dret".

Corbín ha criticat també que "els de sempre estan actuant com sempre. Són la gentola de sempre", encara que s'ha mostrat "segur" que superaran "aquesta situació difícil, complicada i injusta". En ser preguntat per si no creu que la família havia d'haver acceptat l'oferiment de l'Ajuntament per usar l'edifici com volgués per a les honres fúnebres, Corbín ha insistit que València ja "es va desbordar ahir quan de forma espontània es va abarrotar la Catedral en resposta a una simple convocatòria urgent en el temps feta pel cardenal Cañizares".

"Judici diví"

En aquesta línia, ha manifestat que la família el que vol és "el judici de Déu en aquest assumpte i resar per ella, i això és el que va fer el poble de València, resar de forma multitudinària i clamorosa, i avui també ho farà en el cementiri", ha augurat.

Al seu judici, "qualsevol altra exhibició de qui no ha ajudat en res o potser ha col·laborat en aquest trist final no ens ha semblat oportú acceptar-la". Sobre aquest tema, ha manifestat que la família no creu convenient la presència d'institucions públiques ni de partits polítics en les honres fúnebres "però sí de qualsevol persona". "Ho farem en la intimitat de família, amics i ciutadans de València", ha explicat. "No estem en situació de donar la benvinguda a representants d'institucions públiques o de partits", ha dit, i ha reblat: "Però sí al poble valencià".

stats