País Valencià 18/09/2017

L'esquerra sobiranista reclama l'exercici del dret a decidir

Esquerra, Bloc-Compromís, Més per Mallorca, Més per Menorca, BNG i EH Bildu han signat un manifest

Ara
1 min
Els partits signants de la Declaració de Menorca.

ValènciaEsquerra Republicana, Bloc-Compromís, Més per Mallorca, Més per Menorca, Bloque Nacionalista Galego i Euskal Erria Bildu han signat un acord per reclamar "la sobirania plena per als nostres pobles, els quals tenen dret a decidir sobre el model econòmic, polític i social en què es constitueixen".

Les formacions impulsores de la batejada com a 'Declaració de Menorca' asseguren que l'Estat demostra dia rere dia l'exercici d'una democràcia de molt baix perfil, on de la divisió de poders se n'ha fet una quimera; de la corrupció, una marca, i de la laïcitat, un somni". Els partits sobiranistes també denuncien que no existeix "voluntat de canvi real en l'àmbit institucional o de poder polític, aferrant-se a una monarquia caduca i anacrònica com a excusa per no generar una verdadera transició política".

En aquest sentit, les sis formacions critiquen la "incapacitat" de l'Estat per "garantir la identitat pròpia i per generar un full de ruta envers la globalització basat en un discurs clar a favor a la pau, l'equitat, la sostenibilitat i la solidaritat".

L'acord també denuncia la negativa de l'Estat a "donar resposta a les demandes ciutadanes, lluitar contra la desigualtat social, la precarització laboral o la fuita de joves i cervells, generar una distribució efectiva de la riquesa, eliminar les múltiples violències masclistes i superar la precarietat de la vida de les dones".

Finalment, i "davant aquesta realitat", les sis formacions asseguren que són "l'única eina possible per avançar, des de l'internacionalisme, cap a una democràcia plena, unes institucions netes i laiques i una vertadera separació dels poders legislatiu, executiu i judicial".

stats