Nou govern valencià
País Valencià 19/07/2023

El nou govern valencià suprimeix la conselleria de Transparència i Memòria Democràtica

Carlos Mazón designa conseller de Sanitat un dels grans defensors de la col·laboració público-privada en l'àmbit de la salut

4 min
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el nou vicepresident primer i conseller de Cultura i Esports, Vicente Barrera.

ValènciaUn govern paritari -amb cinc homes i cinc dones-, amb experiència en gestió en bona part dels seus membres i farcit d'ex alts càrrecs que van arribar a la política amb l'expresident Eduardo Zaplana, com el mateix cap del Consell, Carlos Mazón. Són els trets definitoris del nou executiu valencià anunciat aquest dimecres. El Consell es dividirà en set representants del Partit Popular, inclòs Mazón, i tres de Vox. Tindrà dues carteres menys que l'últim govern progressista del PSPV, Compromís i Unides Podem.

Pel que fa a l'estructura, és especialment significativa la supressió de la conselleria de Participació, Transparència i Memòria Democràtica i el manteniment de la competència de política lingüística en el departament d'Educació -dirigit pel PP- i no en el de Cultura -encapçalat per Vox. També crida l'atenció que en una legislatura en què la promoció d'habitatge públic es considera fonamental, les polítiques d'habitatge perdin el seu estatus de conselleria independent i s'incorporin a un departament més divers. També ha estat molt destacat el fet que, dels nou consellers, sols la titular d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Núria Montes, hagi fet servir el valencià per jurar el càrrec.

Entre els departaments que assumiran càrrecs populars destaca la vicepresidència segona i conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, que dirigirà l'ex secretària d'estat de Serveis Socials i Igualtat amb el govern espanyol de Mariano Rajoy, Susana Camarero. Ha estat representant del PP al Congrés i al Senat i també té experiència autonòmica com a secretària primera de la mesa de les Corts i com a secretària general dels populars a València. Camarero va arribar a la primera línia política de la mà d'Eduardo Zaplana i presideix la Confederació Nacional de Dones en Igualtat. A més, va ser ponent de la llei del 2004 per a la protecció integral contra la violència de gènere i de la del 2007 per a la igualtat efectiva de dones i homes.

Un altre nom molt destacat del nou Consell del PP i Vox és el de l'exdiputada de Ciutadans Ruth Merino -va deixar el partit el gener passat-, que dirigirà el departament d'Economia, Hisenda i Administració Pública. Merino també serà la portaveu de l'executiu, una designació destacada perquè Mazón atorga a una independent la funció d'explicar les mesures del Consell.

També suposa una aposta decidida del nou cap del Consell la tria de la secretària general de la patronal hotelera valenciana (HOSBEC), Núria Montes, que encapçalarà la conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. Aquesta designació evidencia el desig del nou president per fer del turisme "una política d'estat" i confirma la sintonia entre el PP i els grans hotelers: els dos actors van encapçalar una oposició dura i llarga contra l'aprovació de la taxa turística impulsada per l'executiu progressista.

Menys cridaneres són les eleccions del director de l'Àrea Clínica Mèdica de l'Hospital La Fe, l'exresponsable de de l'Agència Valenciana de Salut i l'exsecretari autonòmic de Sanitat Marciano Gómez, que serà el nou conseller de Sanitat, i la de l'exdirector general de Personal Docent i exdirector territorial d'Educació José Antonio Rovira, que encapçalarà el departament d'Educació, Universitats i Ocupació. Es tracta de dos perfils amb molta experiència -van iniciar la trajectòria política amb Zaplana- a la qual, el segon, suma una estreta relació personal amb Mazón. En el cas de Gómez, destaca, a més, per la seva defensa de la gestió privada de centres de salut de titularitat pública, revertida en gran part durant els anys de govern del PSPV, Compromís i Unides Podem.

També acumula un bon coneixement de l'administració l'exdirectora general de Medi Natural de la Generalitat amb el Partit Popular, actual regidora de l'Ajuntament de Castelló i diputada a les Corts Salomé Pradas, que serà la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.

Cultura, Justícia i Agricultura per a Vox

En el cas de les carteres atribuïdes a Vox, la més important és la del vicepresident primer i conseller de Cultura i Esports, que ocuparà l'extorero Vicente Barrera i que tindrà les competències en matèria de cultura, promoció cultural, patrimoni cultural i esport. El segon departament que dirigirà un càrrec del partit ultra serà el de Justícia i Interior, que assumirà Elisa Núñez Sánchez. Doctora en dret a la Universitat d'Alacant i llicenciada en ciències religioses a la Universidad Pontificia de Comillas de Madrid, actualment és professora a la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir, així com advocada en exercici i lletrada del torn d'ofici en àmbits com el matrimonial i el penal. Finalment, l'enginyer tècnic agrícola i exvicepresident del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles i diputat a les Corts de Vox, José Luis Aguirre, dirigirà el departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Baixades d'impostos i canvis en la llei de plurilingüisme

Després d'enumerar els nous consellers, Carlos Mazón ha afirmat que tots els càrrecs han estat la seva primera opció. També ha defensat que tots gaudeixen d'una "acreditada experiència" en gestió, una afirmació que, en tot cas, només es pot aplicar als consellers designats pel Partit Popular, perquè perfils com els de Barrera, Núñez i Aguirre no compten amb aquest bagatge.

Pel que fa a futures mesures, Mazón ha avançat que el primer ple de l'executiu tindrà lloc a Alacant divendres i s'hi anunciaran les primeres rebaixes d'impostos, en la que sembla una referència transparent a una futura supressió dels tributs de donacions i successions. Qui també ha explicat ja alguns dels seus objectius ha estat el nou conseller d'Educació, que ja ha dit que vol modificar la llei de plurilingüisme, una mesura que no seria tan imminent.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb la nova consellera d'Economia i Hisenda i portaveu de l'executiu valencià, l'exdirigent de Ciutadans Ruth Merino.
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez Sánchez.
El president valencià, Carlos Mazón, amb la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero.
stats