País Valencià 14/02/2013

Una "mèdium" intenta parlar amb l'escultura de Ripollés que el vent va tombar a Castelló

L'artista castellonenc va assegurar després que el vent tombés la seva obra que l'escultura 'Homenatge a la pau' li havia demanat que la deixés "com estava"

Rosabel Tavera-efe
2 min
Moment de la representació artística del grup Plañideras Culturales. DOMENECH CASTELLÓ / EFE

CastellóUna suposada mèdium de l'associació Plañideras Culturales ha intentat arrencar avui unes quantes "respostes" a l'escultura caiguda a Castelló de l'artista Juan Ripollés, però la seva possessió artística no li ha aclarit els dubtes sobre la situació sociopolítica "paranormal" d'Espanya. L'escultura de la pau de Ripollés, dedicada a les víctimes del terrorisme i instal·lada al setembre del 2010, va caure per les fortes ratxes de vent registrades a Castelló el 26 de gener.

L'artista va afirmar dies després que havia "dialogat" amb l'escultura i que aquesta li havia demanat que la deixés tal com estava, però l'Ajuntament finalment no permetrà que l'escultura quedi així i la restaurarà. Això va fer que l'associació artística valenciana Plañideras Culturales es decidís a dur a terme una "invocació" a l'escultura amb un ritu i mitjançant una "ploracossos mèdium".

Aquesta associació, tal com ells mateixos es defineixen, està formada per artistes, agents, productores i agitadors culturals que es queixaven contínuament de la seva situació, de les seves companyies o de l'abandó de les institucions públiques, i que ara han decidit "radicalitzar" el seu malestar i professionalitzar-se recuperant una "professió antiga i el malestar social en el panorama cultural".

Els representants de Plañideras Culturales han dit que la realitat actual és ja d'"índole paranormal", amb "sobres que apareixen i desapareixen misteriosament, sales fantasma d'art contemporani que existeixen però no funcionen, retallades excessives en cultura en època de crisi...".

Vestits amb roba negra, perruques i vels, cinc membres d'aquesta entitat han acudit aquest migdia a la rotonda de la ronda est de Castelló per dur a terme aquest "ritu"; després de la "conversa" de Ripollés amb la seva escultura, l'associació "va veure una llum en aquest desert cultural". Aquest migdia, l'escultura ha "posseït" la "ploracossos mèdium", que ha contestat a les preguntes formulades pels membres de l'associació.

Megàfon en mà, li han preguntat si el panorama cultural "seguirà tirat per terra com l'escultura", pregunta a la qual la mèdium ha contestat afirmativament. També li han requerit si "podem permetre'ns retallar la cultura en aquests moments encara que hi hagi sobres circulant misteriosament", a la qual cosa ha contestat que no. Finalment, li han etzibat si és necessari que "la poca despesa en patrimoni cultural recaigui només en uns pocs com el teu creador", en al·lusió a Ripollés.

Al mateix temps han criticat que s'utilitzin pressupostos "excessius" per a escultures de rotondes que "no se sostenen, construccions faraòniques a mig fer que es queden buides, filmoteques i teatres que no tenen com funcionar i una Ciutat de les Arts i Ciències que, com a forat negre, absorbeix els pressupostos públics".

stats