País Valencià 07/10/2016

La Ciutat de les Arts i les Ciències de València va gastar 8.000 euros en bufandes i corbates de luxe i llibres per regalar

La societat pública no té documentació que indiqui els destinataris o els compromisos protocol·laris als quals corresponen les despeses

Efe
2 min
Per una revaluació interna

ValènciaLa societat Ciutat de les Arts i les Ciències S.A. (Cacsa) va gastar més de 8.000 euros en bufandes i corbates d'una marca de luxe i en edicions completes de llibres d'èxit entre els anys 2007 i 2010, amb la finalitat d'atendre relacions institucionals i compromisos protocol·laris.

Així consta en diverses factures de la societat a què ha tingut accés Efe, en les quals apareix una despesa global de 2.835 euros (IVA inclòs) en la firma Loewe corresponent a 5 bufandes de 95 euros cadascuna; uns botons de puny de 160 euros i 20 corbates llises de 110 euros cadascuna.

Així mateix, hi ha una altra factura de 2.565 euros (IVA inclòs) a la mateixa marca corresponent a deu carteres per portar-hi el permís de conduir de 90 euros la unitat, altres 10 carteres de 100 euros i 7 bufandes de 95 euros.

Totes dues despeses, fetes el febrer i el desembre de 2007, es van comptabilitzar als comptes de la societat de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València com a compromisos protocol·laris, però a l'empresa no costa cap document que indiqui els destinataris o els compromisos protocol·laris als quals corresponen aquestes despeses.

La societat pública va gastar també un total de 1.464 euros el desembre de 2009 a El Corte Inglés en la compra d'estoigs de la trilogia de la saga 'Millenium', la sèrie de novel·les criminals sueques creada per Stieg Larsson i convertides en un èxit de vendes internacional.

En concret, es van comprar 22 estoigs amb la trilogia completa de Larsson, a un preu de 66,59 euros cadascun, amb la finalitat de fer regals a institucions de les conselleries i atendre relacions institucionals, segons la documentació facilitada per Cacsa al diputat socialista José Muñoz en resposta a la seva sol·licitud.

El gener del 2010, la Ciutat de les Arts i les Ciències va comprar, també en aquests grans magatzems, un total de 20 paquets de la trilogia 'Africanus', de l'escriptor valencià Santiago Posteguillo, per destinar-los a regals institucionals i relacions públiques.

La societat pública de la Generalitat Valenciana va gastar en aquesta compra un total de 1.310 euros, ja que cada trilogia tenia un cost de 65,50 euros, segons la documentació facilitada.

L'empresa pública assenyala als documents que no era necessari sol·licitar altres ofertes per a l'adquisició de les obres literàries a causa que l'import global de l'adquisició no supera els 6.000 euros en cap dels dos casos.

El portaveu adjunt del PSPV a les Corts i membre de l'actual gestora del PSOE, José Muñoz, ha assegurat a Efe que aquestes factures són "el de sempre" i demostren que els governs autonòmics del PP eren executius "totalment descontrolats que utilitzaven el sector púbic per fugir del control administratiu".

stats