País Valencià 06/10/2020

La Comissió Nou d'Octubre crida a celebrar la Diada del País Valencià a les xarxes i no al carrer per "responsabilitat"

La tradicional processó cívica amb la senyera ha estat anul·lada per la pandèmia

Ara
2 min
Capçalera de la manifestació de la Comissió Nou d'Octubre a València

ValènciaLa Comissió Nou d'Octubre ha cridat a celebrar la Diada del País Valencià a les xarxes socials i no al carrer com un gest de "responsabilitat", atesa la situació sanitària generada per la pandèmia de coronavirus. Així ho ha fet públic aquest dimarts mitjançant un comunicat en què ha confirmat que enguany, la tradicional manifestació de la tarda serà substituïda per una concentració "simbòlica" amb l'aforament restringit. Per evitar l'assistència de la ciutadania, les entitats que formen la Comissió no difondran ni el lloc ni l'hora de la mobilització.

"La Comissió convoca a omplir les xarxes amb imatges d’anys anteriors. Convençudes i convençuts que la nostra unió com a poble és la clau per assolir la protecció social davant la crisi del covid i la capacitat d’autogovern", assenyala el comunicat.

El text també referma la voluntat de construir "el País Valencià com a subjecte de sobirania i com a projecte de millora del benestar del nostre poble". "Hem de defensar-nos dels grups i organitzacions feixistes que ens ataquen violentament, any rere any, volent negar els nostres drets socioculturals i el nostre dret a decidir", conclou el comunicat.

Autoritzades quatre concentracions i dues manifestacions

La setmana passada la delegació del govern espanyol al País Valencià va anunciar que autoritzava totes les manifestacions i concentracions sol·licitades a la ciutat de València amb motiu del Nou d'Octubre. En concret, quatre concentracions: una al matí, de Defenem Valencia, i tres a la tarda, de la Comissió Nou d'Octubre, de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i de Mi Tierra. A banda, també hi ha prevista una concentració sobre l'emergència climàtica, tot i que encara es desconeix el lloc i l'hora. També es faran dues manifestacions: una al matí d'Avant i una altra a la tarda de l'Associació de Gais i Lesbianes del Regne de València.

Una diada sense processó cívica

Per contra, l'alcalde de València, Joan Ribó, ja va anunciar que, a causa de la pandèmia, també es cancel·laria la tradicional processó cívica que recorre alguns dels principals carrers del centre de la ciutat, amb la senyera, per commemorar la Diada del País Valencià. Des del consistori van apuntar que el covid-19 havia obligat a suspendre aquest acte per motius de seguretat per "evitar aglomeracions".

En el seu lloc es podrà veure la senyera, amb les corresponents mesures de seguretat, al Saló de Cristall de l'ajuntament de València, com a "homenatge a un símbol que ens identifica com a poble, com un poble solidari, un poble responsable i un poble cooperatiu", va assenyalar Ribó. Concretament, el dia 9 d'octubre a les 12 hores es traurà la senyera del Museu Històric i es traslladarà al Saló de Cristall, acompanyada d'una representació de la Corporació i els timbalers.

L'alcalde va lamentar que la celebració de la Diada del Nou d'Octubre "no pot donar-se en les condicions dels altres anys per l'existència de la pandèmia". "S'ha de fer un Nou d'Octubre diferent", va expressar.

A diferència de la processó cívica, el que sí que es mantindrà és l'acte institucional en què la Generalitat Valenciana lliura cada any els seus guardons.

stats