País Valencià 23/09/2016

El comissionista del PP valencià creu que Rajoy i Camps coneixien que el partit cobrava suborns als contractistes

Marcos Benavent considera poc creïble que els responsables del partit no coneguessin les coses que es feien en el si de la formació

Efe
3 min
Marcos Benavent, a la seva arribada al jutjat de València per declarar com a imputat en una de les causes del cas Imelsa.

ValènciaL'exgerent de l'empresa pública Imelsa i autodenominat 'ionqui dels diners' Marcos Benavent ha dit avui que creu que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps i el PP coneixien l'existència de la trama de corrupció a València. No obstant això, Benavent ha reconegut que l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus mai li va dir que hagués parlat amb Rajoy ni ell ho va fer directament amb Camps.

Benavent ha fet aquestes declaracions a la seva arribada al jutjat de València en el qual havia de declarar com a investigat en una de les peces separades del cas Imelsa, en la qual s'investiga la suposada adjudicació il·legal i el cobrament de suborns a la regidoria de Cultura de València dirigida per María José Alcón durant el mandat de Rita Barberá.

"Ja se sap com està la situació a València. Jo crec que Francisco Camps n'estava al corrent, Mariano Rajoy n'estava al corrent i el partit també; ho veiem tots els dies, hem de fer despertar la gent", ha afirmat.

"El partit està imputat per corrupció, per destruir discos durs... Negar que el president del partit conegués el que succeïa... Cadascú que cregui el que vulgui. Se m'ha acudit venint en el cotxe: quan aquesta gent surt mentint a la televisió ens hauríem d'aixecar del sofà i fer-los burla", ha afegit. Benavent ha insistit que "no cal tenir por, perquè el problema del missatge de la por és que la gent es queda bloquejada en el sofà".

En la seva opinió, la corrupció és un fenomen generalitzat a Espanya: "Totes les institucions estan tocades, des de la monarquia fins als tribunals i els governs. És una forma de procedir i és fàcil que segueixi passant, no ho dubteu. Cal prendre consciència d'això, perquè no es poden ratificar certes coses en les urnes i dir que la corrupció és la màxima preocupació, és una qüestió de valors".

En ser preguntat per l'actual president provincial del PP, Vicente Betoret (exnúmero dos del partit quan el presidia Rus), ha indicat que creu que "estava assabentat de les comissions" perquè "assistia a reunions".

Sobre altres exconsellers de governs de Camps, com Gerardo Camps, Víctor Campos i Alejandro Font de Mora, als quals Benavent ha implicat en el cobrament de suborns, ha reiterat que "qui estava de conseller no pot dir que desconeixia les coses", i s'ha referit concretament al cas de l'empresa pública Ciegsa, dedicada a la construcció de centres educatius.

"No poden dir que no sabien res, no eren tan ximples. Ciegsa era una empresa que manejava centenars de milions, que construïa col·legis i que va tenir un dèficit de mil milions d'euros. Era una forma subtil d'administrar aquestes coses: qui es negarà al fet que es renovin o construeixin col·legis?", ha afegit.

Sobre l'expresident del consell Víctor Campos, ha afirmat que creu que "els constructors anaven al seu despatx. Tots els consellers coneixien els suborns que hi havia a tots els nivells", ha apuntat Benavent, qui ha recordat que tant Ciegsa com la Fundació Jaume II el Just van dependre en el seu moment del també exconseller Esteban González Pons.

A preguntes dels periodistes ha dit que els qui compten diners en un cotxe en un dels enregistraments del cas que més s'ha reproduït en els mitjans són ell i Rus. "És normal que la gent negui les coses, però cal reconèixer la veritat encara que costi, cal tirar-li coratge a la vida", ha afirmat Benavent, que dóna el seu patrimoni per perdut: "Que s'ho quedin tot, i si al llarg de la meva vida puc retornar el que m'he emportat...".

stats