País Valencià 27/09/2019

Podem ofereix a Compromís i PSPV concórrer junts al Senat a les eleccions del novembre

La coalició valenciana no tanca la porta a l'acord i afirma que l'estudiarà

Daniel Martín
2 min
El senador i la diputada de Podem  Ferran Martínez i Ángela Ballester durant la seva compareixença davant la premsa.

ValènciaTot i la decisió de Compromís de concórrer als comicis al Congrés de Diputats del novembre que ve amb Més País, la candidatura liderada per Íñigo Errejón (i rebutjar, per tant, l'opció d'anar-hi amb Podem), la formació lila manté l'oferiment a la coalició valenciana de confeccionar una plataforma electoral conjunta per al Senat. L'oferta només afectaria les tres circumscripcions valencianes i inclouria també el PSPV.

Des de la formació lila reconeixen que la inclusió dels socialistes és molt complexa, però afirmen que la possible confluència entre Partit Popular i Ciutadans al Senat podria fer canviar d'opinió el PSPV, que el 2016 va rebutjar la mateixa proposta per la total oposició de la direcció federal del partit. "Nosaltres mantenim l'oferiment, però tot dependrà de si el PSPV l'accepta i de la voluntat real de pacte de Compromís. Si hi ha voluntat d'arribar a acords, podríem iniciar converses formals", ha explicat el secretari d’anàlisi política, Ferran Martínez, que demana un posicionament clar dels valencianistes.

Des de Compromís s'han mostrat prudents a l'hora de valorar l'oferiment i han explicat que l'estudiaran. Així ho ha dit la líder de la coalició, Mónica Oltra, que ha afirmat que "no és incompatible" concórrer amb Més País al Congrés de Diputats i al Senat amb una candidatura que, a més de la formació d'Íñigo Errejón, també inclogui Podem i Esquerra Unida. "Des de l'inici, la nostra primera opció sempre ha estat construir una plataforma com més àmplia millor", ha defensat Oltra.

Precedent del 2016

L'oferta de Podem té el precedent de les eleccions del 2015 i 2016. En 2016 la formació lila, Esquerra Unida i Compromís van concórrer junts al Congrés i al Senat en la candidatura A la Valenciana, amb la qual van aconseguir el 25% dels vots en la cambra baixa i van esdevenir la segona força del País Valencià.

stats