País Valencià 13/05/2016

Compromís, Podem i Esquerra Unida tanquen l'acord per concórrer junts a les eleccions del 26-J

El cinquè lloc de la llista per València serà per a Esquerra Unida, que ocuparà el 3 a Castelló i el 6 a Alacant

Salva Almenar
3 min
Membres dels partits integrants de Compromís junt als representants de Podem i Esquerra Unida després de firmar el protocol electoral davant de notari.

ValènciaFinalment hi haurà un gran pacte de l'esquerra valenciana. Passades les 14 hores d'aquest divendres –i quan falten 10 hores perquè s'acabi el termini per presentar coalicions davant la junta electoral–, Compromís, Podem i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) han segellat l'acord per concórrer junts a les eleccions del 26 de juny. Les dues formacions que van formar coalició el 20 de desembre han aconseguit sumar-hi finalment EUPV tot oferint-li un lloc de sortida a la llista per València. Així, el partit d'esquerres ocuparà el número 5 per a aquesta circumscripció, amb la qual cosa gairebé garantiria que el candidat d'Esquerra Unida, Ricardo Sixto, es converteixi en diputat.

Passades les 16 hores s'ha formalitzat l'acord firmant el protocol electoral davant notari. Segons el pacte arribat, la llista a València quedaria conformada en llocs de sortida per l'1 i el 3 de Compromís; el 2 i el 4 de Podem i el 5 d'EUPV. A Castelló, Compromís seguirà ocupant el número 1 i Podem el 2 i Esquerra Unida entraria en el 3. A Alacant, l'1 seguirà sent per a Podem, el 2 de Compromís, el 3 de Podem, el 4 el compartiran Compromís i Podem –ocupant l'escó dos anys cada partit si l'aconsegueixen–, el 5 per a Podem i el 6 serà per a Esquerra Unida. Les pretensions inicials d'EUPV eren aconseguir el 4 de València i el 4 d'Alacant i el tercer de Castelló.

Joan Baldoví, Àngela Ballester i Glòria Marcos –representants de Compromís, Podem i Esquerra Unida, respectivament– han valorat positivament un acord que "malgrat les complicacions" que hi ha hagut per tancar-lo, satisfà a totes tres formacions ja que consideren que amb aquest gran acord de l'esquerra estan en disposició de ser la força més votada al País Valencià. La denominació de la candidatura serà diferent a la d''És el moment' del 20-D i en aquest ocasió el nom serà 'Compromís, Podemos, EUPV: a la valenciana'.

Aquest acord tindrà com a objectiu fonamental –i així estarà recollit en el protocol electoral– la constitució d'un grup parlamentari d'estricta obediència valenciana al Congrés dels Diputats, tot i que les formacions saben que, com va passar el 20-D, la decisió de permetre'ls formar grup o no estarà en mans de la mesa de la cambra i la interpretació que l'òrgan faci del reglament del congrés.

Validació del Bloc

Després d'aprovar l'acord electoral, el Bloc Nacionalista Valencià –pota principal de Compromís– ha iniciat un consell nacional telemàtic que durarà fins les 20 hores d'aquest divendres per demanar a la militància la ratificació del pacte. Aquesta fórmula ja es va utilitzar en les eleccions del 20 de desembre quan Compromís va segellar la seva coalició amb Podem únicament.

ERPV denuncia els vetos

El president d'Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Josep Barberà, ha denunciat "el veto per part de Compromís i Podemos a la participació d'Esquerra Republicana, Els Verds del País Valencià i Esquerra Nacionalista Valenciana a la candidatura de confluència valenciana". Hores després de fer-se públic l'anunci del pacte 'A la valenciana', el president d'ERPV ha assenyalat en un comunicat que és del "tot injustificable que una coalició que vol ser referència de la nova política i de l'esquerra i el valencianisme veti un partit valencianista i d'esquerres com Esquerra Republicana".

Barberà ha explicat "que no es tracta d'una desavinença al voltant de la conformació de les candidatures o del programa. Simplement ni ens han deixat expressar-nos en el que ha estat un canvi continu d'interlocutors i mitges veritats. Esquerra Republicana, com sempre, hem demostrat la nostra voluntat inequívoca de sumar, en un moment excepcional com que el vivim, amb la vocació d'assolir grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats".

El dirigent republicà afegeix en el comunicat que "la coalició entre Compromís i Podemos a la qual finalment s'ha afegit Esquerra Unida no té cap interès a tenir grup parlamentari propi. La presència d'ERPV era la garantia de poder complir el reglament del Congrés i poder fer grup i no n'han volgut ni parlar".

stats