País Valencià 13/07/2018

Compromís convida Més per Mallorca a concórrer plegats a les eleccions europees

La formació podria sumar-se a la plataforma electoral en què també hi hauria la Chunta Aragonesista

Daniel Martín
2 min
MÉS per Mallorca s'ofereix a donar un cop de mà a Torrent en defensa de la democràcia

ValènciaMenys d'un any. Aquest és el temps que queda per a la celebració de les eleccions europees del juny del 2019. És per això que els partits més petits ja treballen en la construcció d'aliances que els permetin obtenir representació al Parlament comunitari. Així ho saben bé a Compromís, que prepara la reedició de la coalició Primavera Europea de la mà del seu principal soci ara fa cinc anys, la Chunta Aragonesista, amb la qual ahir va mantenir una reunió a València.

A aquesta entesa podria sumar-se Més per Mallorca, que ja té l'oferiment sobre la taula, tal com han confirmat a l'ARA des de la formació illenca. Abans de donar una resposta, la coalició mallorquina haurà de decidir si concorre a les eleccions europees, ja que en els comicis del 2014 va optar per no presentar-se i demanar el vot per a les candidatures de Primavera Europea i Esquerra pel Dret a Decidir (liderada per Esquerra Republicana de Catalunya).

La tria de cara als comicis comunitaris de l'any que ve s'ha vist ajornada pel procés de primàries que està celebrant Més i que es prolongarà encara uns mesos. Amb tot, la renovació interna de la coalició només afectaria la decisió de la branca mallorquina de la formació, a diferència de la seva sòcia: Més per Menorca integra ERC i, en bona lògica, se sumarà o donarà suport a la candidatura que lideri el partit independentista.

Negociacions "extraoficials"

Des de Compromís tampoc amaguen l'existència de la invitació a Més per Mallorca. Així ho va admetre ahir la coportaveu de Compromís i líder del Bloc (la principal formació de la coalició), Àgueda Micó, que va situar les converses en l'àmbit "extraoficial", però que va subratllar que si la formació illenca fa el pas endavant la col·laboració "podria estar bé".

Micó va remarcar que Més per Mallorca ha de decidir "què vol fer", ja que la formació sobiranista també podria optar per sumar-se a l'aliança Els Pobles Decideixen que el 2014 van comandar el Bloque Nacionalista Galego i Euskal Herria Bildu.

A més de la Chunta Aragonesista i Més per Mallorca, altres de les formacions que podrien sumar-se a la coalició que Compromís pretén encapçalar són el Partit Castellà (PCAS), Socialistes Independents d'Extremadura (SIEX), que ja van formar part el 2014 de Primavera Europea, o Nova Canària, que s'estrenaria en la candidatura.

stats