País Valencià 16/11/2015

Compromís-Podem fitxa l'actriu Rosana Pastor per al Congrés i al president preautonòmic Albinyana per al Senat

Els dos fitxatges de la coalició ocuparan llocs reservats per a candidats de Podem segons el protocol electoral

Salva Almenar
2 min
Josep Lluís Albinyana i Rosana Pastor optaran amb Compromís-Podem a ocupar un escó al Senat i al Congrés, respectivament.

ValènciaLa coalició electoral 'Compromís-Podemos-És el moment' ha registrat aquest dilluns a la Junta Electoral de València les llistes que presentarà per al Congrés i el Senat en les eleccions del pròxim 20 de desembre. Unes candidatures amb dues sorpreses en forma d'independents: l'actriu Rosana Pastor i el president del Consell preautonòmic del País Valencià Josep Lluís Albinyana.

La primera ocuparà el número 4 de la llista al Congrés per València, mentre que l'exmagistrat optarà a representar a la cambra territorial el País Valencià ocupant el número 1 de la llista al Senat. Tots dos ocuparan llocs que segons el protocol electoral que van subscriure Compromís i Podem el passat dia 6 corresponien a persones proposades pel partit de Pablo Iglesias.

Així, Pastor ocuparà el número 4 després de Joan Baldoví, qui serà el cap de llista d'acord al resultat de les primàries celebrades fins ahir pel Bloc; d'Àngela Ballester, de Podem; i d'Enric Bataller, d'Iniciativa del Poble Valencià.

Membres de la coalició Compromís-Podem, aquest dilluns a les portes de la Junta Electoral de València. / COMPROMÍS

Rosana Pastor és una coneguda actriu valenciana guanyadora d'un Premi Goya a la millor actriu revelació l'any 1996 per la seva interpretació a la pel·lícula 'Terra i llibertat' i que ha estat nominada en dues ocasions més com a millor actriu secundària (2002, per Juana la Loca i 2006, per La conjura de El Escorial).

Per la seva banda, Josep Lluís Albinyana és un jurista que ha dedicat gran part de la seva carrera professional a la magistratura malgrat que és considerat un dels polítics més transcendents de la història recent del País Valencià. Ell va ser president entre 1978 i 1979 del Consell Preautonòmic del País Valencià com a membre del PSOE, aconseguint durant aquest temps oficialitzar la denominació 'País Valencià' i la Senyera quadribarrada amb l'escut del Consell. Va promoure que més del 90% dels ajuntaments valencians demanessin l'Estatut d'Autonomia per la via de l'article 155 reservada per a les nacionalitats històriques, malgrat que finalment el País Valencià ho va aconseguir per l'article 143.

Josep Lluís Albinyana va abandonar el PSOE després que el partit pactés amb la UCD abandonar el Consell Preautonòmic i el partit democristià li forcés a dimitir. Políticament, Albinyana va impulsar el Partit Nacionalista del País Valencià, que anys després s'integraria en la formació Unitat del Poble Valencià, precursora de l'actual Bloc Nacionalista Valencià.

La Senyera Preautonòmica

Josep Lluís Albinyana va cedir l'abril de 2014 la Senyera quadribarrada (sense blau) que va onejar al Palau de la Generalitat Valenciana durant el temps del Consell Preautonòmic. Segons va contar, va ser ell mateix qui, abans de dimitir el desembre de 1979 com a president, va encarregar-se d'arreplegar la bandera que va estar custodiada en les seves mans fins que la va lliurar a Acció Cultural del País Valencià.

stats